Kopierede/fra hoften

Før Boris Johnson vandt valget som leder af De konservative og dermed overtog posten som premierminister, blev der spekuleret på, om han nu også mente det alvorligt med, at Storbritannien forlader EU den 31.oktober – med eller uden aftale.

Efter at han i går bad dronningen hjemsende parlamentet i mindst en måned – hvilket Hendes Majestæt øjeblikkeligt accepterede – må enhver tvivl være fejet af bordet. Premierministeren mener, hvad han siger.

Samtidig har han gjort det yderst vanskeligt for oppositionen at få vedtaget en lov, der forbyder UK at forlade EU uden en aftale, som Arbejderpartiets leder, Jeremy Corbyn, har truet med.

ANNONSE

Det er muligt, at oppositionen kan mønstre flertal for et mistillidsvotum til Boris Johnsons regering, men premierministeren synes at have tænkt flere skridt frem.

I det anerkendte og normalt velunderrettede ugemagasin, The Spectator, (betalingsmur) citeres en anonym regeringstalsmand for følgende: “‘Hvis underhusmedlemmerne vedtager en mistillidserklæring i næste uge, så bliver vi i nr. 10 [premierministerens residens], vi vil ikke pege på en anden regering, vi vil opløse parlamentet og holde valg mellem 1. og 5. november – og det betyder, at der ikke ikke bliver tid til at lovgive.”

Til den tid vil Storbritannien have forladt EU.

I Bruxelles har de formentlig fået et chok, og de sidder givetvis og spekulerer på, om det var en god ide at præsentere Storbritannien for så hårde betingelser, at de gentagne gange blev nedstemt i Underhuset.

ANNONSE