Kunstbilde

Caspar David Friedrich (1774-1840)
Olje på lerret, 21 x 29,5 cm, tidligere i Herzogliches Museum Gotha, ødelagt av brann i 1931.

Tysk titel: Dame am Meeresstrand, einem Boot zuwinkend – Dame ved havstranden, vinkende til en båt.

Den 6. juni 1931 ble Glasspalasset i München totalt ødelagt av en brann som kan ha vært påsatt, selv om det aldri ble helt oppklart. På den tiden ble Münchener Kunstausstellung 1931 im Glaspalast vist, og over tre tusen malerier ble ødelagt. Svart-hvitt-fotografier av flere av de tapte bildene finnes her.

Det er sagt at svært mye av både diktning og annen kunst dreier seg om Havet, døden og kjærligheten, og det er nærliggende å lese alle tre elementer inn i dette maleri. Vi har havet – sannsynligvis Østersjøen som bakgrunn, kjærligheten antydet ved den vinkende damen, og døden som en mulighet for sjøreisende – og for den saks skyld alle andre.

For ikke å bli alt for tungsindige, hører vi Mendelssohns konsertouverture Meeresstille und glückliche Fahrt op. 27 (1828), med Claudio Abbado og London Symphony Orchestra.
ANNONSE

Læs også

Læs også