Kunstbilde

Minnepark over jødiske ofre ved Den lille festningen i Terezin/Theresienstadt, Den tsjekkiske republikk
Foto: Wikimedia Commons.

Theresienstadt ble grunnlagt i 1784 som en østerriksk-ungarsk militærleir og garnisonsby. I november 1941 ble den tatt i bruk som en mellomting av ghetto og konsentrasjonsleir/transittleir for jøder. Det var ikke en utryddelsesleir – selv om det antas at rundt 33 000 døde der, for det meste av sult og sykdom. 88 000 ble sendt videre til dødsleirene.

Theresienstadt ble av nazistene forsøkt fremstilt som noe av en paradis-ghetto. og i 1944 gjorde man opptak til en propagandafilm med titelen Der Führer schenkt den Juden eine Stadt. Dette er det som er bevart av den – så vidt man vet ble den ikke fullført.

Det internasjonale Røde Kors overtok administrasjonen av Theresienstadt den 2. mai 1945, SS-vaktene stakk av 5-6. mai, og om morgenen den 8. mai inntok Sovjethæren leiren etter å ha nedkjempet den siste rest av motstand.

ANNONSE

De aller fleste som døde i Theresienstadt fikk aldri noen egne graver, så denne parken har først og fremst en symbolsk betydning.

ANNONSE

Læs også

Læs også