Kunstbilde

Bedřich Fritta (1906-1944)
Penn og lavering på papir, 48,4 x 70,8 cm, vist ved utstilling i Jüdisches Museum Berlin.

Den tysk-språklige Wiki-artikkelen er noe mer omfattende enn den engelske.

I november 1941 ble Bedřich Fritta, hans kone og hans sønn deportert til “paradis-ghettoen” i Theresienstadt, før han ble transportert til Auschwitz, der han omkom allerede den 8. november. Før den siste transporten rakk han og hans kunstnerkolleger å gjemme unna arbeider, som ble funnet etter frigjøringen.

Den 2. mai 1945 overtok Røde Kors administrasjonen av ghettoen, de siste SS-vaktene stakk av den 5. og 6. mai. Først den 8. mai nådde sovjetiske tropper fram til Theresienstadt, og nedkjempet den siste tyske motstanden.

Det er anslått at 33 000 mennesker døde i Theresienstadt, og 88 000 ble sendt videre til dødsleirene.

ANNONSE

Læs også

Læs også