Kunstbilde

Foto: Olav Bjørkum

Danmark har store vidder med den knallgule og fotogene oljeveksten raps. Så hvorfor falle i staver over en åker full av det danskene kaller Fandens Mælkebøtte, på norsk løvetann? Ikke var den gul heller. Det var bare så uventet i et land som Danmark, og i slike mengder. Det så ut til at alle mælkebøttene hadde bestemt seg for å sette frø samtidig. Det danske navnet på arten er ukjent, men forståelig, hvis løvetannene er en sann plage, og hvis kampen mot dem synes uovervinnelig.

Prosten i Gentofte, Peter Birch, har en annen synsvinkel: Fandens Mælkebøtte er og bliver trodsig. Den vil ikke være fandens. Den vil fortælle om frihed og livsmod.

I Norge er det et utall av navn på løvetann. Et av de mest kjente er gullboste (gullbørste). Svenskene har sin maskros.

ANNONSE

Læs også

Læs også