Kultur

Den sveitsisk-fødte komponist Ernest Bloch (1880-1959) skrev i alt to større verker for cello og orkester, den hebraiske rapsodi Schelomo fra 1916, inspirert av Predikerens bok, og Voice in the Wilderness, med undertitelen Symphonic Poem for Orchestra with Violoncello Obligato. Her henvises det til Esaias’ bok 40, 3-8, her etter Dansk Bibel 1933:

I Ørkenen råber en Røst: “Ban Herrens Vej, jævn i det øde Land en Højvej for vor Gud! Hver Dal skal højnes, hvert Bjerg, hver Høj, skal sænkes, bakket Land blive fladt og Fjeldvæg til Slette Åbenbares skal Herrens Herlighed, alt Kød til Hobe skal se den. Thi Herrens Mund har talet.” Der lyder en Røst, som siger: “Råb!” Jeg svarer: “Hvad skal jeg råbe?” “Alt Kød til Hobe er Græs, al dets Ynde som Markens Blomst; Græsset tørres, Blomsten visner, når Herrens Ånde blæser derpå; visselig, Folket er Græs,  Græsset tørres, Blomsten visner, men vor Guds Ord bliver evindelig.”

János Starker er solist med Israel Philharmonic Orchestra under ledelse av Zubin Mehta, i et opptak fra 1969.

ANNONSE

Læs også

Læs også