Kunstbilde

Kari Berggrav (1911-1996)
Sølvgelatinkopi i Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek, Oslo.

Kari Berggrav (biskop Eivind Berggravs (1884-1959) niese) var utdannet i tegning ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo, og deretter ved Schule Reimann i Berlin, der undervisningen også omfattet fotografi. Tilbake i Oslo drev hun eget atelier, og fotograferte både for Rikshospitalet og Arbeiderbladet. Hun antas å ha vært den første norske kvinnelige pressefotograf. Etter den tyske invasjonen den 9. april 1940 fulgte hun konge og regjering til Hamar og Elverum, deretter opp Gudbrandsdalen til Molde, og videre til Narvik. En del av hennes fotografier fra denne perioden er bevart i NTBs krigsarkiv, selv om mye skal ha gått tapt under hennes senere flukt til USA.

Hun var virksom ved Little Norway i Canada, ved det norske informasjonssentret i New York og ved ambassaden i Washington. Fra 1946 og frem til begynnelsen av 50-tallet arbeidet hun for FN. Resten av sitt liv tilbrakte hun i USA.

Et utvalg av Kari Berggravs fotografier inngår i utstillingen Krigstid – 1935-1950, som vises i Preus museum i Horten helt til den 8.september i år.

ANNONSE

Læs også

Mest læst

De smarte smutter i Sverige

Læs også