Kunstbilde

David Edward Scherman (1916-1997)
Sølvgelatinkopi i Lee Miller Archives, Farleys House, East Sussex, England.

Den beryktede konsentrasjonsleiren Buchenwald ble frigjort av amerikanske tropper den 10. april 1945. To betydelige amerikanske fotografer, Lee Miller (1907-1977) og Margaret Bourke-White (1904-1971) dokumenterte forholdene noen dager senere. Den like beryktede leiren Dachau nær München ble befridd den 29. april. Også der var Lee Miller til stede, sammen med David Scherman, som fotograferte for det legendariske billedbladet LIFE.

Senere den samme dag la Lee Miller og David Scherman veien til München, der de tok seg inn i Adolf Hitlers private leilighet i tredje etasje i Prinzregentenplatz 16 – omtrent samtidig med Hitlers selvmord i Berlin.

De to benyttet anledningen til å bruke Hitlers badekar (om det var vann tilgjengelig eller ikke sier ikke historien noe om), og portretterte hverandre i karet, fem bilder av Lee Miller, og to av David Scherman, etter det bevarte kontaktarket å dømme. På eksponeringene av Scherman er det notert lee miller.

ANNONSE

Her kan vi se notatet noe tydeligere:

Både kontaktarket og en forstørrelse av ett av bildene av Lee Miller inngår i utstillingen Lee Miller – War and Fashion – som vises i Preus museum i Horten til den 8. september i år.

ANNONSE

Læs også

Læs også