Kunstbilde

Sergej Vasiljevitsj Ivanov (1864-1910)
Olje på lerret, 71 x 122 cm, Tretjakov-galleriet, Moskva.

Russisk titel: В дороге. Смерть переселенца – V’dorogje. Smjert pjerjesjelnitsa.

Avskaffelsen av livegenskapet i Russland i 1861, i tsar Aleksandr IIs regjeringstid (1855-81), var trolig en av de viktigste reformer i russisk historie.

Men den skapte også problemer. For å unngå overbefolkning i landsbyene, ble bønder oppmuntret til å flytte til andre, tynt befolkede deler av riket, spesielt Sibir. Dette kunne være strabasiøst, og mange døde underveis. Fra 1885 til 1889 skildret Sergej Ivanov migrantenes liv i provinsene Samara, Saratov, Astrakhan og Orenburg.

For familien i bildet ser det dessverre ut som om det er slutten på veien. Far er død, mor og datter sørger – og det verste er at hesten ser ut til å ha stukket av. Og om hesten kommer tilbake av seg selv, eller de blir funnet av andre som reiser den samme vei, er usikkert.

Tredje sats, Andante funebre e doloroso,ma con moto, fra Pjotr Iljitsj Tsjajkovskijs tredje strykekvartett i ess-moll, op. 30 (1876), er muligens den mest dystre musikk noensinne skrevet av en russisk komponist.

ANNONSE

Vi hører IPO-kvartetten, som består av Ilya Konovalov, Shmuel Glaser, Dmitry Ratush og Felix Nemirovsky.
ANNONSE

Læs også

Læs også