Kunstbilde

Robert Sterl (1867-1932)
Olje på papp, 23,2 x 31,4 cm, Galerie Neue Meister, Dresden.

Tysk titel: Klavierkonzert mit Alexander Skrjabin unter der Leitung von Sergej Kussewitzky.

Robert Sterl er kanskje ikke så godt kjent utenfor Tyskland. Som maler karakteriseres han oftest som impresjonist Blant hans bilder finner vi ofte konsert-motiver, og musikere som dirigenten Arthur Nikisch og pianisten og komponisten Sergej Rakhmaninov. I 1937 hadde han den ære å få to bilder erklært som Entartete Kunst, men han slapp å oppleve det selv, han gikk bort i 1932.

Pianist og komponist Aleksandr Nikolajevitsj Skrjabin (1871-1915) og kontrabassist og dirigent Sergej Aleksandrovitsj Kusevitskij (1874-1951), senere transkribert (på fransk maner) til Serge Koussevitzky, var begge betydelige skikkelser innen russisk musikk på tidlig 1900-tall. Dessverre gikk Skrjabin bort bare 43 år gammel. I 1909 grunnla Koussevitzky sitt eget orkester i Moskva, og drev det til revolusjonsåret 1917. Han fant å måtte emigrere i 1920, og var kunstnerisk leder for Boston Symphony Orchestra fra 1924 til 1949.

Skrjabin skal også ha vært begavet med synestesi, i hans tilfelle “fargehørsel” – å forbinde tonaliteter og klangfarger med optiske farger. Dette forsøkte han å illustrere i sitt verk Prometevs, russisk Прометей (Поэма огня) – Promjetej (Ildens dikt/Diktet om ilden) op. 60 fra 1910. (Som kjent var det den uskikkelige Prometevs som i følge gresk mytologi både formet mennesket og ga det ilden – noe han ble strengt straffet for). Det er et ganske massivt verk for stort orkester, kor, klaversolist og lysorgel. Uroppførelsen fant sted under Koussevitzky i Moskva 1911, men uten lysorgel. Den første komplette oppførelse, med farget lys skjedde i Carnegie Hall i 1915.

ANNONSE

Akkurat hvordan Skrjabin tenkte seg fargene projisert, er ikke helt klart, men her er et respektabelt forsøk fra St. Petersburg, 2016. Vi hører St. Petersburg-filharmonien, St. Petersburg kammerkor og konsertkor, pianist er Miroslav Kultysjev og dirigent Nikolaj Aleksejev.

ANNONSE