Kunstbilde

Sergej Mikhajlovitsj Prokudin-Gorskij (1863-1944).

Digital restaurering av fargeseparasjonsnegativer, Library of Congress, Washington DC.

Georgia (Gruzija) forsynte en gang det russiske imperiet, og senere Sovjetunionen, med mesteparten av den te som ble drukket der, og mye av den kom fra nettopp Tsjakvi. Det dyrkes fortsatt noe te der, men ikke i samme utstrekning som tidligere.

Sergej Prokhudin-Gorskij, som var ingeniør av utdannelse, utviklet sin egen fargefotografiske metode, som svært enkelt sagt gikk ut på å eksponere det samme motiv (med svart/hvitt-plater) gjennom rødt, blått og grønt filter, og kopiere de tre negativer i register med de tilsvarende farger. Dette forutsatte at motivet sto absolutt stille, og bevegelser i motivet ble, som vi her kan se, gjengitt med farger noe utenfor register.

I perioden 1909-15 reiste Prokhudin-Gorskij rundt omkring i tsarriket for å fargefotografere, og tsaren stilte en jernbanevogn til disposisjon som mørkerom. Mesteparten av hans negativer er bevart, og finnes nå i Library of Congress. Prokhudin-Gorskij gikk bort i 1944, og hans bilder er nå falt i det fri.

ANNONSE

Den som noen sinne har vært i Georgia, glemmer det aldri. En av dem var den russiske dikter Aleksandr Pusjkin (1799-1837). Hans Syng ikke mer i mitt nærvær, du skjønne, de triste sanger fra Georgia ble tonesatt av Sergej Rakhmaninov (1873-1943)  i hans op.4 nr.4, (1893).

Vi hører Boris Christoff med Alexandre Labinsky ved klaveret.
ANNONSE

Læs også

Læs også