Tavle

Så fik jeg læst den tyske historiker Joachim Fest ‘s bog Hitlers elite – Röhm, Göring, Bormann, Goebbels, Himmler, Heydrich, der handler om nazitoppen bag Hitler. Politiken er citeret på bogens forside: “Stor portrætkunst … med næb og klør og engagement”. Jeg er lodret uenig. Fest er velskrivende, men jeg mener, at hans portrætter er uden dybde, selvom der tydeligvis ligger stor research bag bogen.

De seks mænd bag Hitler bliver af Fest fremstillet som havende karakterbrister og værende uduelige til meget af det, de kaster sig over. Måske er det rigtigt. Men som læser sidder man tilbage med spørgsmålene: Hvis de seks mænd var psykopater og mere eller mindre infantile tåber, hvordan fik de så kæmpet sig frem til toppen af nazihierarkiet? Og hvordan lykkedes det disse mænd suppleret af Hitler at overtage magten i Europas største land og senere føre en effektiv militær kampagne, der undertvang store dele af Europa under tysk herredømme, inden tyskerne omsider kørte fast i Sovjetunionen?

Det får læseren ikke svar på, for hver gang Joachim Fest nævner en dyd eller en force hos en af de pågældende, skal den negeres af et udsagn om de pågældendes generelle uduelighed eller psykiske brister. Det virker som en politisk korrekt stiløvelse, Fest er ude i, hvor eventuel “ros” partout skal følges af nedgøring og latterliggørelse.

ANNONSE

Der er interessante anekdoter i bogen – for eksempel at Adolf Hitler ‘s sekretær Martin Bormann forsvandt sporløst efter at være flygtet fra Førerbunkeren efter Hitlers selvmord – og der er også et interessant bud på den nazistiske ideologi eller mangel på samme. Men grundlæggende er det en bog, der ikke går dybt nok. Den anbefales ikke.

Saxo skriver om bogen:

“Portræt af seks af de mænd, der var lige bag Hitler i Det tredje Riges magthierarki, og som kæmpede om rollen som hans mest betroede væbner – og mulige efterfølger. Læs om Hermann Göring, der kaldte sig selv ”nazi nr. 1”. Om Joseph Goebbels, propagandachefen, der dyrkede Føreren som en afgud og myrdede sine børn, da det hele var slut. Om Reinhard Heydrich, den unge, men magtfulde SS-mand, der gik under navnet ”manden med jernhjertet”. Om Heinrich Himmler, hønsefarmeren, der blev SS-fører og stod bag nazismens mest modbydelige opfindelser. Om Martin Bormann, ”Førerens sekretær”, der aldrig veg fra hans side. Og om Ernst Röhm, manden der opbyggede Hitler-bevægelsen og selv blev dens første prominente offer på De lange knives nat. En række minibiografier om seks mænd fra Det tredje Riges elite, skrevet af en af de vigtigste tyske kulturhistorikere i det 20. århundrede, Joachim Fest. Bogen udkom første gang på dansk i 2007 som anden af tre dele i Det tredje Riges ansigt.”

Se også
Widerstand: Billedkunstner pisser på Tyskland for at markere besættelsen af Danmark 9. april 1940

ANNONSE