Kommentar

Det eneste Frankrig har tilbage er pomp og pragt. Macron så ud til at flyve højt, men må nu ty til nazismekortet for at få nogen effekt. At han dermed ydmyger Trump kan ikke være tilfældigt. Foto: Ludovic Marin/Reuters/Scanpix

Emmanuel Macron udtalte sig på en måde om nationalisme, som ikke kan undgå at blive opfattet som kritik af præsident Trump. Trump har på flere møder sagt at “jeg ved, at det næsten ikke er lovligt at sige det, men jeg er nationalist”. Til stormende jubel.

Macron slog fast, at det ikke er hans ”cup of tea”:

Macron denounced those who evoke nationalist sentiment to disadvantage others.

“Patriotism is the exact opposite of nationalism: nationalism is a betrayal of patriotism,” Macron said in a 20-minute address delivered from under the Arc de Triomphe to mark the 100th anniversary of the end of World War One.

Nu har Macron to gange på kort tid udtalt sig på en måde, som er i direkte modsætning til Trump. Først var det at Europa behøver sin egen hær, som kan forsvare Europa mod Kina og Rusland, men også USA. Da udtalelsen vakte berettiget opsigt, sagde Macron at han var fejlciteret.

ANNONSE

Denne gang er han endda endnu mere konfronterende. Macron vidste, at talen ved hundredårsdagen for afslutningen af første verdenskrig ville vække opsigt. Ordene er ikke tilfældige.

Macron gik i direkte clinch med kernen i Trumps program: America First, da han sagde:

“By pursuing our own interests first, with no regard to others’, we erase the very thing that a nation holds most precious, that which gives it life and makes it great: its moral values.”

Trump kan tåle uenighed, men dette lød som en ydmygelse.

Hvilken nation forfølger ikke sine egne interesser på bekostning af andre? Macrons ord virker som en gallisk svada: Frankrig snakker varmt for en byrdedeling af migranter i Europa, men forsøger at holde grænsen i syd lukket.

Forskellen på Trump og EU-lederne er at Trump ikke lægger skjul på, hvad han ønsker. EU-lederne vil helst ikke have flere migranter, men kan ikke få sig selv til at sige det. I stedet angriber de Italien, som er på samme side som Trump.

Macrons ord var lige så meget møntet på Italien.

Angreb på nationalisme er blevet EU’s centrale fælles budskab. Merkel benyttede 80 årsdagen for Krystalnatten til et lignende budskab.

Macron har besøgt krigskirkegårdene den sidste uge og har holdt flere taler, hvor han advarer mod ny nationalisme. Det, som gør hans advarsler specielle er, at det ikke er en ny første verdenskrig han advarer mod, men en gentagelse af den anden, dvs. nazismen. Det lyder meget specielt. Er det virkelig nazisme som er på march i Europa? Tror Macron og Merkel på det, de selv siger?

In the week ahead of Sunday’s commemoration, Macron spent time touring World War One battlefields in northern and eastern France, repeatedly warning in speeches of the resurgence of nationalism, saying it threatened the unity so carefully rebuilt in Europe over the past 70 years.

In one interview, he compared the political tone now to the 1930s, saying complacency towards unbridled nationalism then had opened the way for the rise of Hitler.

In part, his warnings seemed aimed at far-right parties that have gained ground across Europe in recent elections, including in France, where the National Front, now renamed the National Rally, has nudged ahead of Macron’s En Marche movement in the polls ahead of European Parliament elections next May.

Talen kan betyde afslutningen på det gode forhold mellem Macron og Trump. Trump ved godt hvad Macron mener. På hjemmebane stempler Demokraterne og de liberale medier ham som hvid nationalist. Trump er ”fed up” af disse angreb. Nu hører han Macron beskylde ham for det samme, indirekte, under et internationalt topmøde.

Reuters er en del af den samme antinationalistiske front. Efter at have opremset, hvor mange regeringer i Europa, der kan kaldes højrepopulistiske, præsterer journalisten Luke Baker at skrive:

There has been a similar resurgence in nationalist-populist sentiment from Brazil to Turkey and the Philippines, echoing trends in Russia and the United States and challenging the multilateralism that leaders like Macron are keen to preserve.

Er der nogen fællesnævner mellem Trumps patriotisme og Putins chauvinisme, Erdogans ottomanske islamisme og Dutertes brutale styre? Det er en meningsløs sammenligning. På den anden siden får Macron lov til at stå for “multilateralisme”. Med sådanne definitioner bliver Macron og Merkel the ”good guys” og Trump suspekt.

Meget klarere kan man ikke illustrere den politiske og moralske splittelse i Vesten. Macron får ikke sig selv til at indrømme, at der er tale om forskellige værdier. Han vil gerne dele Frankrig med Nordafrika. Resultatet er at Frankrig ikke længere har kontrol over sit eget territorium. Alle ved det. Alligevel sætter Macron sig på sin høje hest.

Macrons brug af Europas “dæmoner” lyder arrogant og overfladisk. Det er blevet brugt til kedsommelighed.

In his address on Sunday, Macron said that “old demons are reawakening” and warned against ignoring the past.

“History sometimes threatens to repeat its tragic patterns, and undermine the legacy of peace we thought we had sealed with the blood of our ancestors,” he said.

Det Macron siger, er at Trump vækker dæmonerne. Reuters siger han sad med et stenansigt og lyttede. Det er forståeligt.

 

With Trump sitting nearby, Macron calls nationalism a betrayal

 

 

Støtt Document

Vi sætter stor pris på om du kan give et månedlig beløb. Det giver os en forudsigelig indtægt og gør os i stand til at publicere mere og bedre.

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

ANNONSE