Nyt

Foto: Ludovic Marin / Reuters / Scanpix.[/caption]

I et interview med radiokanalen Europe 1som Emmanuel Macron har givet i forbindelse med 100-årsjubilæet for afslutningen af 1. verdenskrig, siger Frankrigs præsident at «Europa behøver en slagkraftig hær».

Interviewet er omtalt i en AFP-melding som er offentliggjort i The Local.

Macrons ambitioner på Europas vegne har også en vis brod vendt mod USA:

Macron, who has pushed for a joint EU military force since his arrival in power last year, said Europe needed to reduce its dependence on American might, not least after US President Donald Trump announced he was pulling out of a Cold War-era nuclear treaty.

“We have to protect ourselves with respect to China, Russia and even the United States of America,” Macron told Europe 1 radio.

Vi kan ikke beskytte europæerne, med mindre vi beslutter at oprette en fælles europæisk hær, mener Macron, som er kritisk overfor at USA’s præsident Donald Trump har trukket landet fra en tidligere nedrustningsaftale.

“We need a Europe which defends itself better alone, without just depending on the United States, in a more sovereign manner.”

“The peace and prosperity which Europe has enjoyed for 70 years are a golden moment in our history,” he said, warning that this was the exception rather than the rule.

De fleste europæiske lande er i dag medlemmer af forsvarsalliancen NATO, hvor USA har størsteparten af den militære slagkraft. De fleste vesteuropæiske lande blev medlemmer allerede i løbet af den kolde krig. USA, Canada, Storbritannien, Frankrig, Italien, Danmark, Norge, Portugal og Benelux-landene var med ved grundlæggelsen af NATO for 69 år siden.

Frankrig trak sig fra meget af NATO-samarbejdet under præsident Charles de Gaulles suverænistiske linje i 1960-tallet, men vendte tilbage til fuldt samarbejde under Sarkozy i 2009. Med den siddende franske præsident kan det altså se ud som om Frankrig tager til orde for en mere suverænistisk linje på hele verdensdelens vegne. Spørgsmålet er om han gør regning uden vært.

ANNONSE

71 procent af de adspurgte i en fransk meningsmåling svarede for nyligt, at de ikke har tillid til præsident Macron.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

ANNONSE