Kopierede/fra hoften

Marks & Spencer har inkluderet hijab i sit skoleuniformssortiment. Dette gør de ikke ustraffet. På Facebook væltede det ind med klager fra vrede mødre.

Jeg flyttede til Storbritannien i 1995 og fik en datter. Hun begyndte på skolen da hun var tre år. Det føltes meget tidlig dengang, men det var ikke helt som jeg havde frygtet. Det er begrænset hvor længe treårige kan sidde stille og skoledagen var slut ved tolvtiden, såvidt jeg husker.

Men så var der skoleuniformen. En kulturel omvæltning fra Norge, hvor alle forældre selv kan bestemme, hvad børnene skal have på, afhængig af vejr og vind. Her i Storbritannien skulle alle se ens ud. Det var uvant. Men det bliver dejligt enkelt at vælge tøj hver morgen. Aldrig nogen diskussion om, hvad man skal have på.

Lighedstanken fungerede godt på skolen og førte også til mindre købepres i teenageårene. Uniform var en god løsning, syntes jeg. Var. Helt indtil skolehijaben kom.

Michelle Obama så ikke ud til at bekymre sig over at britiske skolepiger fra Tower Hamlets i London var klædt som om de levede på et andet kontinent. Hun holdt en tale om kvindefrigørelse. Sandsynligvis uden selv at se ironien. Den håndplukkede skole til begivenheden var Mulberry School for Girls, hvor 90 % af eleverne er fra Bangladesh. Den blev sikkert valgt af de britiske myndigheder, som ville vise, hvor gode de er til “diversity”.

ANNONSE

Efterhånden som tiden er gået har de store tøjkæder valgt at inkludere hijab i deres udvalg. Demografien er i hastig forandring og markedet er selvfølgelig stort. Her er der store penge at tjene. Marks & Spencer har inkluderet hijab i deres skoleuniformssortiment. At dette øger presset på småpigerne til at gå med hijab, ofrer de ikke en tanke.

“select colour”…

Men sådan noget gør Marks & Spencer ikke ustraffet. Kunderne truer nu med at boykotte butikken fordi de sælger hijab som en del af deres skoleuniformer. På Facebook stormede det ind med klager fra vrede mødre:

  • ‘Disgusting. How could you profit from something that promotes degradation to woman and children? It’s obscene!
  • ‘For a company struggling with profits, bad move.
  • ‘I and many others will boycott until it is removed. Unbelievable.’
  • ‘Why are you selling burkas for primary aged girls? Have you lost the plot?
  • ‘Covering four-year-old is part of a disgusting sexualisation of children perpetrated by the cult of Islam and has no place in the UK.
  • ‘I won’t be shopping in your stores until you stop this.’

Marks & Spencer svarede på klagerne på Twitter: Vi tilbyder uniformer til 250 skoler i landet. De fortæller os hvilke klæder de ønsker til skoleuniformslisten, og et antal af skolerne har bedt om hijab.

‘We provide bespoke uniforms for 250 schools across the country. They tell us which items they need as part of their school uniform list, and for a number of schools this year, they requested the option of the hijab.’

Ingen beklagelse derfra, nej. “Vi sælger bare det folket vil have”. Dette er business.

pastedGraphic.png

Maajid Nawaz, grundlægger af Quilliam Foundation, sagde at Marks & Spencer var gået tilbage til middelalderen. I en tweet skrev han.

 ‘It’s their right to choose profit over values. But it’s our right to shame them for doing so. ‘Little girls are told it is “immodest” to show their hair. And blessed be the fruit.

‘To be clear, these are stocked for little girls as young as 3 years old.

Nawaz har tidligere sagt, at hijab er uhyrlig og at den er uniformen i et middelalderligt patriarkalsk tyranni.

Løsningen er selvfølgelig at forbyde hijab i skolen før det går helt galt, som det er gjort i Storbritannien. Jo længere man venter med forbuddet,  jo vanskeligere bliver det, som Frankrig erfarede.

Daily Mail

Kjøp Christopher Caldwells “Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten” fra Document Forlag her.

 

ANNONSE