Kultur

Den uforlignelige Victor Borge (1909-2000) stilte en gang spørsmålet:

Bach, javel, men hvilken av dem? Johann Sebastian? Wilhelm Friedemann? Offen?

Og denne gang er svaret ubetinget Offen!

Jacques Offenbach (1819-1880) skrev over hundre operetter, men sin eneste opera, Les contes d’ Hoffmann (Hoffmanns eventyr) rakk han ikke å fullføre. Det er dermed noe usikkert i hvilken rekkefølge aktene opprinnelig var planlagt.

Den franske libretto, basert på tekster av den tyske forfatter (og komponist) Ernst Theodor Amadeus Hoffmann (1776-1822) handler om forfatterens problematiske forhold til fire vidt forskjellige damer, operasangerinnen Stella, kurtisanen Giulietta, den tragiske Antonia – og Olympia, som viser seg å være hva vi i dag kanskje vil kalle en mekanisk robot, som må trekkes opp med jevne mellomrom.

Her hører vi Olympias svært krevende koloratur-aria Les oiseaux dans la charmille – Fuglene blant løvet, fremført av Patricia Janečková og Janáček-filharmonien i Ostrava, dirigert av Heiko Mathias Förster, i et opptak fra januar 2016.

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Læs også