Kunstbilde

Johan Christian Claussen Dahl (1788–1857)
Olje på lerret, 89,5 x 67 cm. Nasjonalmuséet, Oslo.

Fra 1824 var Johan Christian Dahl professor ved akademiet i Dresden, men han foretok i alt fem reiser til Norge, den siste i 1850. Her gjorde han skisser til malerier, som senere ble fullført i ateliéret i Dresden. I 1850 hadde han oppnådd den relativt høye alder av 62 år, og var ikke lenger like lett til bens, slik vi kan lese her. Han måtte ha hjelp til å komme seg ned fra fjellet, men skissene var i alle fall sikret, og maleriet var klart året etter. Kunstforeningen i Christiania kjøpte bildet i 1852. Det ble loddet ut det følgende år, og senere (1901) testamentert til Nasjonalgalleriet av vinneren, Wilhelm Adelsten Maribo (1814-1901).

Stugunøset ligger i Valdres kommune i Oppland fylke, ikke så langt fra grensen mot Sogn og Fjordane.

ANNONSE

Læs også

Læs også