Kunstbilde

Johan Christian Claussen Dahl (1788-1857)
Olje på papp oppklebet på papplate, 23 x 36 cm, Nasjonalmuséet, Oslo

Høsten 1818 slo Johan Christian Dahl seg ned i Dresden i Tyskland, der han fra 1824 var professor ved akademiet. Han gjorde flere Norgesreiser, den siste i 1850, da han var 62 år gammel, og ikke lenger i god fysisk form.

Marie Lødrup Bang skriver i Norsk biografisk leksikon:

Norgesreisen 1850 ble Dahls siste. Han drog med (sønnen) Siegwald, siden (datteren) Caroline i mellomtiden hadde giftet seg med Anders Ørsted Bull og bodde i Christiania. Dahl var aldrende og svakelig, men da de reiste over fjellet, ville han stavre seg opp på Stugunøset for å tegne utsikten mot Suletind, selv om bena sviktet og han måtte bæres ned igjen.

I 1851 fullførte han maleriet Stugunøset paa Filefjeld, (nå i Nasjonalmuséet i Oslo) på grunnlag av skisser utført i løpet av Norgesreisen året før.

ANNONSE

Læs også

Læs også