Kopierede/fra hoften

– Det er definitivt et svigt af voldtægtsofrene, dundrede Moderaternas retspolitiske talsmand Tomas Tobé i studiedebatten efter SVT-dokumentaren «Dömda för våldtäkt». En noget spag justitsminister Morgan Johansson til venstre.

Udlændinge er kraftigt overrepræsenteret i voldtægtssager, rapporterede SVT Uppdrag Granskning onsdag. Nu anklager Moderaterna regeringen for at have modarbejdet forskning af voldtægtsmænds etnicitet – og for at have svigtet de voldtagne kvinder.

– Regeringen Löfven har forsøgt at hemmeligholde statistikken, siger Moderaternas retspolitiske talsmand Tomas Tobé til Aftonbladet.

I dokumentaren Dömda för våldtäkt granskes samtlige dømte for voldtægt og voldtægtsforsøg mellem 2012 og 2017.

843 personer er dømt, 58 procent er født i udlandet. Der er kun i lille grad tale om europæere; over 50 procent er født udenfor Europa.

– Må erkende kulturelle problemer

Tomas Tobé reagerer kraftig:

– Vi måste våga erkänna att det finns kulturella och normproblem, som en del, till exempel unga killar från Afghanistan, har med sig och som vi behöver hantera.

Første skridt er at erkende problemerne, og ikke hemmeligholde statistikken, siger Tobé.

– För det första att våga erkänna att de existerar, och inte försöka mörklägga statistik som regeringen Löfven har försökt göra.

Sidst de svenske myndigheder kortlagde udlændinges kriminalitet var i 2005. Dokumentaren problematiserer dette, og det kommer klart frem, hvordan særligt den nuværende justitsminister Morgan Johansson har været svært negativ i forhold til at kortlægge kriminalitet efter etnicitet eller geografisk baggrund. Han er heller ikke gået af vejen for at mistænkeliggøre de politikere, som har efterlyst en sådan statistik i Riksdagen.

– Et svigt af ofrene

Mustafa Panshiri, en eks-politimand af afghansk oprindelse, siger i dokumentaren at det, at nægte at tale om overrepræsentationen er et svigt af voldtægtsofrene: – Det är ett svek mot de som faktiskt drabbas.

ANNONSE

Efter programmet blev både Tobé og Johansson intervjuet i studio (fra tidskode 50:30) Reporteren spøger om de er enige i, at det er et svigt af ofrene. Johansson tøver: «Ja, om du formulerer det sådan…», mens Tobé ikke lægger fingrene imellem:

– Ja, det er definitivt et svigt af voldtægtsofrene. Man har været mere interesseret i at prøve at kontrollere debatten end at fremkomme med de rigtige tiltag til at kunne pågribe seksualforbryderne.

Til Aftonbladet siger Tobé, at regeringen modstræbende er presset i defensiven:

– Det är pinsamt att man har fått backa så mycket att man till slut går med att göra en sån här kartläggning.

Statsminister Stefan Löfven sagde onsdag, at han er positiv overfor kortlægningen, og at regeringen vil se på muligheden for udvisning af dem, der dømmes for grov voldtægt.

Omvendelse under galgen

Der findes et udtryk som beskriver det, statsministeren foretager lige nu: Omvendelse under galgen. Spørgsmålet er bare, om ikke omvendelsen kommer for sent. Pludselig at indtage en holdning, som vælgerne har haft længe, når der kun er et par uger tilbage af valgkampen, er som at vende en supertanker i Drøbaksundet.

«Ingen med rent mel i posen mørklægger statistik», som socialøkonomen Tino Sanandaji udtrykte det.

Sverige nægter at kortlægge indvandreres kriminalitet, skrev Document i fjor: «Johansson og regeringen kan komme til at angre, at de ikke tog dette mere alvorligt. Næste år er der valg»

Nu er valget blot 17 dage borte, og sossarna og regeringen er i færd med en regulær nedsmeltning.

ANNONSE