Kunstbilde

Max Liebermann (1847-1935)
Olje på lerret, 113 x 152 cm, Märkisches Museum, Berlin.

Det tyske titel er Badende Knaben.

Max Liebermann omtales ofte som impresjonist, og fra enkelte hold ble han beskyldt for å være alt for fransk-vennlig, mens andre regner ham som en av de viktigste tyske kunstnere etter Caspar David Friedrich (1774-1840) og Adolph von Menzel (1815-1905).

Det ligger 118 år, og to verdenskriger mellom dette bildet og vår egen tid. Hvor mange av disse guttene skulle falle i første verdenskrig, eller overleve, for så å omkomme i den neste? Det er umulig å si, men gutter i denne aldersklassen ville ha vært de første til å bli sendt mot Frankrike eller Russland i 1914.

Max Liebermann var jødisk, og fikk, til sin dype bestyrtelse oppleve de to første årene av Hitler-regimet. Hans enke, Martha Liebermann f. Marckwald (1857-1943) fikk imidlertid oppleve jødeforfølgelsene med full styrke. Hun rakk å begå selvmord noen timer før hun skulle hentes for å sendes til Theresienstadt – “paradis-ghettoen” for prominente jøder.

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Læs også