Kopierede/fra hoften

Magtkampen i Polen efter valgsejren til Donald Tusks pro-EU koalition i oktober er eskaleret til et foreløbigt klimaks torsdag med anholdelsen af ​​den tidligere regerings indenrigsminister Mariusz Kaminski og hans statssekretær Maciej Wasik, mens de sad i det polske præsidentpalads, hvor deres partifælle i Lov- og Retfærdighedspartiet (PiS) Andrzej Duda sidder som præsident.

Baggrunden for, hvad BBC kalder et hidtil uset politisk teater, er en dom fra marts 2015 mod Kaminski og Wasik til tre års fængsel for magtmisbrug, mens de var henholdsvis leder og souschef i Polens anti-korruptionsagentur. De omstændigheder, som de blev dømt for, går tilbage til 2007.

Duda, der blev Polens præsident i august 2015, benådede Kaminski og Wasik kort efter tiltrædelsen – en benådning, som Polens højesteret i 2017 fandt uden virkning. Højesterets dom fik ingen konsekvenser, og i juni afgjorde Polens forfatningsdomstol, at præsidentens benådning var gyldig.

ANNONSE

Højesteret svarede få dage senere, at sagen mod de to kunne genoptages. Og i december 2023, ikke længe efter Donald Tusks nye regering var på plads, blev Kaminski og Wasik igen dømt for magtmisbrug i den tid, de stod i spidsen for anti-korruptionsenheden, denne gang til to års fængsel, af en domstol i Warszawa . Så i går blev de arresteret i præsidentpaladset – og frataget deres poster som parlamentsmedlemmer.

Det er altså en politisk magtkamp med retsvæsenet som aktør, vi er vidne til, og det, Tusk gør, er i bund og grund at bruge Biden-metoder mod Polens konservative opposition, som han vil knuse.

Præsident Duda, der siger, at han er rystet over anholdelsen, insisterer på, at hans benådning stadig gælder, og torsdag deltog han selv i en protestdemonstration uden for det polske parlament i Warszawa.

BBCReuters

 

Køb billetter til læsermøde med Mikael Jalving her!

</a >

 

ANNONSE