Kunstbilde

Vasilij Ivanovitsj Surikov (1848-1916)
Olje på lerret, 318 x 600 cm, Det russiske muséet, St. Petersburg

Surikov er særlig kjent for sine store lerreter med motiv fra russisk historie, deriblant dette bildet av kosakk-atamanen Stjepan Timofejevitsj Razin (c.1630-1671), som regel kalt Stjenka, som i årene 1667-1671 var aktiv som opprører, eller kanskje heller røverhøvding i både det sørlige Russland og i Persia. Tradisjonen sier at han skaffet seg en persisk adelsdame som elskerinne, men på ett eller annet vis kvittet seg med henne, etter sterk kritikk fra sine kampfeller (Kun en natt med denne kvinne, og han glemmer vel å slåss, som det heter i en norsk oversettelse av visa). Og det fortsetter med at Stjenka Razin kaster perserinnen i Volga. Det er i alle fall historien bak Aleksandr Osipovitsj Drankovs (1886-1949) filmatisering fra 1908, antatt å være den første russiske spillefilm – selvfølgelig stumfilm. I denne versjonen er lyden tilføyet senere.

Stjenka Razin ble henrettet på det grusomste den 6. juni 1671 på Bolotnaja-plassen i Moskva. Denne tildragelse inspirerte dikteren Jevgenij Aleksandrovitsj Jevtusjenko (1932-2017) til diktet Казнь Степана Разина – Kazn’ Stjepana Razina – Henrettelsen av Stjepan Razin, som Dmitrij Dmitrijevitsj Sjostakovitsj (1906-1975) satte musikk til, som sitt opus 119 (1964), en kantate for kor, orkester og bass-solist.

Vi hører Helikon-operateatrets kor og orkester, solist er Valerij Kirianov, dirigent Dmitrij Skorikov.

En rimelig god engelsk gjendiktning av Jevtusjenkos tekst ligger her.

ANNONSE

Læs også

Læs også