Kunstbilde

Vasilij Ivanovitsj Surikov (1848–1916).
Olje på lerret. 218 x 379 cm, Tretjakov-galleriet, Moskva.

Russisk titel: Утро стрелецкой казни – Utro streljejtskoj kazni.

Vasilij Surikov markerte seg som en av Russlands fremste historiemalere på slutten av 1800-tallet, og her har han tatt for seg henrettelsen av strelitsene. som foregikk på Den røde plass i Moskva fra september 1698 til februar 1699.

Peter den store (1672-1725) ble innsatt som tsar i 1682. og regenten, hans eldre halvsøster Sofia ble sendt i kloster. Blant hennes støttespillere var strelitsene (skytterne), som den 11. mai 1698 gjorde opprør, og inntok Kreml i Moskva. Men opprøret ble relativt raskt nedkjempet, og strelitsene ble for det meste henrettet på ganske grusomt vis.

Om Sofia i det hele tatt hadde noe å gjøre med opprøret er usikkert. Hun ble holdt i fullstendig isolasjon i et kloster, og hadde ikke lov til å snakke med noen, ikke en gang sine med-nonner.

ANNONSE

Vi finner en del opprør i russisk historie. det siste foregikk for få dager siden. Om Wagner-gruppens avblåste opprør vil føre til massehenrettelser som i 1698, er vel ikke så sikkert. Men at det blir en reaksjon kan vi nok regne med.

I bildet har Surikov tatt seg noen friheter med bygningene og Kreml-muren, og flyttet katedralen og muren nærmere sammen. Rytteren til høyre kan ikke være noen annen enn tsar Peter, som sies å ha deltatt aktivt i slakteriet.

I bakgrunnen til venstre ser vi skafottet, som fortsatt står der.

ANNONSE

Læs også

Laden (1822-23) -
To fettere i mai 1913 -
Bestemors hage (1878) -
Blant blomster (1890-1900) -
Furuskog (1895) -