Nyt

Svensk politi organiserer en kø af migranter som er i færd med at forlade Hyllie jernbanestation i det sydlige Malmø, efter at have krydset Øresundbroen med tog fra Danmark den 19. november 2015. Foto: Johan Nilsson / TT / Reuters / Scanpix.

 

Kommuner, som har modtaget mange såkaldte «nyankomne» elever i skolen, forventes at få en vanskelig økonomisk situation i fremtiden. Indvandring er så kostbar at de må prioritere og «skære i velfærden», rapporterer nyhedsprogrammet Ekot på Sveriges Radio (SR).

I modsætning til hvad svenske vælgere blev lovet, er indvandring så kostbart at det skaber en vanskelig økonomisk situation i kommunerne. Dette skyldes blandt andet indvandrerelever, som kommunerne selv må bære ansvaret for. Svenske kommuner modtager rigtignok økonomisk kompensation fra Migrasjonsverket for indvandrerelever: Når opholdstilladelsen tildeles, får kommunen 133.200,- SEK – men efter to år afsluttes statstilskuddene, for da skal eleven være færdig «integreret», og yderligere omkostninger overføres til kommunen.

ANNONSE

Ikke overraskende viser det sig, at to år er for kort tid, og statens bidrag er for lille. I praksis betyder de «nyankomne» betydelige tillægsudgifter, som kommunerne nu ikke har penge til. I Øst Göinge i Skåne er mere end én af fem elever indvandrere. Nu melder bystyrets repræsentant Patrik Åberg, at kommunen kan blive tvunget til at «skære i velfærden» for at finansiere indvandrere.

Økonomichefen i Østre Göinge, Oscar Nilsson, forklarer Ekot at yderligere omkostninger vil være «et stort problem» for kommunen i årene fremover. Ifølge Nilsson må man «nedprioritere andre ting for at løse dette».

Sveriges Kommuner og Landsting (SKL) er enige i at støtten fra staten er for lav, og at to år ikke er nok til at «integrere» indvandrere. Jo flere indvandrere en kommune får, desto vanskeligere forventer man at den økonomiske situation vil blive. Annika Wallenskog på SKL bekræfter dette:

«De Kommuner, som oprettede flygtningemodtagecentre og tog imod mange asylsøgere, vil få det vanskeligere»

Uddannelsesminister Gustav Fridolin hævder, at staten har øget udbetalingerne til kommuner, som har modtaget mange indvandrere. Patrik Åberg hævder imidlertid at de hævede bidrag ikke er nok. Indvandring er så dyr, at kommunerne alligevel bliver tvunget til at skære i velfærden.

Ekot, via Fria Tider

 

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE