Gæsteskribent

Merkel i Det hvide hus 27 april

Den amerikanske præsident Donald Trump angreb i denne uge den tyske kansler Angela Merkels migrantpolitik. “Det tyske folk vender sig imod dets ledelse, mens indvandring sætter den allerede skrøbelige tyske regeringskoalition under pres”, tweetede han den 18. juni. “Kriminaliteten er skyhøj i Tyskland. Over hele Europa begås en stor fejltagelse ved at tage imod millioner af mennesker, der i så stor og voldsom grad har ændret deres kultur!”, tilføjede han.

Præsident Trumps kommentarer kommer på et tidspunkt, hvor Merkel står over for den største krise i sin karriere. Hun kæmper for at holde sammen på sin regering, hvor det bayerske katolske parti CSU truer med at forlade regeringskoalitionen på grund af indvandringsspørgsmålet. CSU ønsker at give politiet bemyndigelse til at afvise illegale migranter ved grænsen, hvilket Merkel tager skarpt afstand fra.

Trump kritiserede under sin præsidentvalgkamp Merkels håndtering af migrantkrisen. Han har dog indtil nu afstået fra at kritisere hende for det offentligt.

Den amerikanske præsident Donald Trump angreb den tyske kansler Angela Merkels migrantpolitik den 18. juni, idet han skrev: “Kriminaliteten er skyhøj i Tyskland. Over hele Europa begås en stor fejltagelse ved at tage imod millioner af mennesker, der i så stor og voldsom grad har ændret deres kultur!”. Billedet er fra da Trump og Merkel mødtes i Washington den 27. april 2018. (Foto: Alex Wong/Getty Images)

Som forventet var de etablerede medier hurtige til at kritisere præsident Trump for hans bemærkninger.

“Trump påstår fejlagtigt at kriminaliteten er stigende i Tyskland,” skrev New York Times.

Washington Post havde en “faktatjekkende” artikel med titlen: “Trump siger, at kriminaliteten i Tyskland er skyhøj. Tyske statistikker viser det modsatte.”

“Statistikker modsiger Trumps bemærkninger”, rapporterede det tyske nyhedsmedie DeutscheWelle.

“Trumps kommentarer vil sikkert irritere tyske ministre, navnlig fordi Europas største økonomi for nylig rapporterede, at de havde de laveste kriminalitetstal i mere end 25 år. Antallet af kriminelle forhold faldt næsten 10% i 2017 set i forhold til det foregående år.”

CNN, BBC, Vox og selv ungdoms-modemagasinet Teen Vogue  offentliggjorde lignende rapporter.

Eftersom store medier på begge sider af Atlanten enstemmigt gengav den samme fortælling, kunne millioner af seere og læsere på verdensplan få den opfattelse, at Trump var kommet med et usand påstand, når han angreb Merkels politik om åbne grænser, der har ladet flere millioner migranter komme ind i Europa siden efteråret 2015.

ANNONSE

Efter en lang række forfærdelige forbrydelser begået af migranter og en række terrorangreb med dødeligt udfald, der blev begået af nyligt ankomne muslimske migranter, skulle de tyske byer, ifølge den fortælling, som de etablerede tyske medier udbreder, være vendt tilbage til en nærmest idyllisk harmoni.

Mediedækningen baserede sig på politiets kriminalstatistikker fra 2017, hvor der registreredes et fald på næsten 10% i kriminalitetsraten i forhold til året før. Da Tysklands indenrigsminister Horst Seehofer i maj 2018 talte med flere journalister, citerede han fra rapporten for at hævde, at “antallet af kriminelle forhold begået i Tyskland er det laveste siden 1992”.

Lad os se nærmere på rapporten.

Ansgar Graw, der skriver i den tyske avis Die Welt, udfordrede den 22. april 2018 den flittigt citerede kriminalitetsrapport i en artikel med titlen “Sandheden bag de nye kriminalitetsstatistikker”:

“Når alle [kategorier af] kriminalitet tages i betragtning, er kriminaliteten ganske rigtigt faldet (med 9,6%) i forhold til det foregående år. Med hensyn til voldskriminalitet – der især medfører frygt – er billedet komplekst. Der var dog en lille forbedring sammenlignet med 2016 (og 2011-2012). Men overordnet set ligger den fluktuerende voldskriminalitet på et højere niveau end [den registrerede] mellem 2013 og 2015”.

Forhold med mord, manddrab, voldtægter og seksuelle overgreb er steget signifikant. Der blev for eksempel i 2014 registreret i alt 180.955 voldshandlinger, mens tallet sidste år var 188.946.

Graw konkluderer, at “kriminalitetstallene falder kun i forhold til 2016, men de er steget i sammenligning med perioden før migrantkrisen”. Angående migrantkriminalitet skrev han, at “andelen af ikke-tyske mistænkte, og særligt hvad angår voldskriminalitet, var uforholdsmæssig høj”.

Ifølge kriminalitetsstatistikkerne for 2017 blev mere end 1.100 udlændinge sigtet for mord eller manddrab, mens der var omkring 1.500 mistænkte, der var i besiddelse af et tysk pas. Det foregående års statistikker viste en lignende sammenhæng: 1.137 udlændinge blev sigtet for mordrelateret kriminalitet, sammenlignet med 1.638 tyske mistænkte. Taget i betragtning, at der i Tyskland er omkring 10 millioner udlændinge mod 70 millioner tyske statsborgere, er dette enorme tal.

I en artikel, der var ment som en tilbagevisning af præsident Trumps tweets, indrømmede den tyske avis Süddeutsche Zeitung den 19. juni 2018, at politiets kriminalitetsrapport for 2017 viste en stigning i mord og seksuelle overgreb på landsplan. Mens Süddeutsche Zeitung med rette fastholdt, at kriminalitetsrapporten viste et overordnet fald på 9,6%, afslørede de, at “Antallet af mord steg med 3,2%” og “antallet af seksuelle overgreb var også steget”.

Den 8. juni 2018 indrømmede den tyske radiostation Südwestrundfunk (SWR), at der var en “sammenhæng mellem flygtningetilstrømning og øget kriminalitet”.

Ifølge regeringens kriminalitetsrapport for 2017 sigtede politiet 69.163 udlændinge for voldskriminalitet sammenlignet med 112.346 tyskere. I 2016 viste rapporten en fordeling med 67.869 ikke-tyskere sammenlignet med 110.494 tyske mistænkte.

Der er ikke noget nyt i, at de etablerede medier griber en mulighed for at latterliggøre og miskreditere den amerikanske præsident. Masseindvandring ind i Europa er dog en større sag end en ny runde af Trump-bashing eller at finde finurligheder til den næste nyhedscyklus. De etablerede medier er ved at skærme Merkels indvandringspolitik mod en helt legitim undersøgelse og kritik, og ved at neddysse den offentlige debat, blevet meddelagtige i Merkels og resten af den europæiske politiske elites alvorligt mislykkede åbne grænsers migrantpolitik.

Vijeta Uniyal, der er bosat i Tyskland, er journalist og nyhedsanalytiker.

Tysklands migrantpolitik: Derfor havde Trump ret
af Vijeta Uniyal
25. Juni 2018
Oprindelig engelsk tekst: Germany’s Migrant Policy: Why Trump was Right
Oversat af Kirsten Valeur

ANNONSE