Nyt

Interessante ytringer fra den radikale politiker der nu er kommissær. På den ene side erkender hun situationen i 2015 var  en eksistentiel krise. Omvendt mener hun det nuværende inflow er begrænset og de tiltag man har sat i værk virker.

»I dag står vi ikke længere overfor en million mennesker, der kommer til Europa. Vi står ikke med en eksistentiel krise for det europæiske demokrati, som vi gjorde i 2015. Se på tallene. Vi er nede på 40.000, der er kommet i det første halvår. De ting, vi har sat i værk, er begyndt at virke«, siger Margrethe Vestager.

»I dag står vi med et politisk problem. Og hvis man ikke får det løst nu, så får man løst det senere«, siger hun under et besøg i København op til topmødet.

Mens hun erkender masseindvandringen i 2015 var mere end problematisk afviser hun som andre venstreliberale, at der er problemer med kulturfremmede og modstand mod indvandringen skyldes økonomiske faktorer:

»Erfaringen tilsiger, at man ikke kan gøre sig den ambition at lukke diskussionen om flygtninge og illegale indvandrere. Vi kan jo se i alle europæiske lande, at der er enormt meget energi i den debat, selvom antallet af asylsøgere er kommet ned på et helt andet niveau«, siger hun.

»Mange af de spørgsmål, der bliver rejst af såkaldt populistiske bevægelser, er spot on og super relevante«, siger Vestager og nævner omskoling af arbejdskraft fra sektorer, der bliver lukket ned og voksende ulighed.

»De spørgsmål kan ikke afvises, bare fordi det kommer fra et såkaldt populistisk parti. Man må tage det om bord og finde svar. Der er nogle, som føler, at de ikke er blevet regnet med i den debat, og det er de blevet skidesure over. Og det forstår jeg godt«, siger hun.

»Mit eneste udestående med populisterne er, når de ikke kan lide nogle andre«.

Vestager før EU’s krisemøde i dag: Så stort er problemet nu ikke

ANNONSE