Kunstbilde

Nathan Yaakov Rapoport (1911-1987)

Relieff i svensk labradoritt på østsiden av Pomnik Bohaterów Getta w Warszawie – Minnesmerke over Warszawa-ghettoens helter.

For nøyaktig 75 år siden, den 16. mai 1943 var motstanden i Warszawa-ghettoen endelig knust, og ble markert med sprengningen av den store synagogen i Tłomackie-gaten. Bare noen få av ghettoens forsvarere kom seg unna gjennom kloakkene – de øvrige overlevende ble enten drept på stedet, eller sendt til dødsleirer. Men noen, som Małka Zdrojewicz klarte seg, mot alle odds. Hun ble sendt til dødsleiren Majdanek ved Lublin, som den 23. juli 1944 ble inntatt av sovjetiske tropper. Małka kom seg til Palestina i 1946, og ble senere gift Horenstein og mor til fire barn.

Ernest Bloch (1880-1959): Avodath ha-Kodesch – Sacred Service (1930-33) for solister, kor og orkester. Dirigent er Leonard Bernstein (1918-1990).

Mesteparten av teksten i Avodath ha-Kodesch er på hebraisk, men det forutsettes at noen partier skal være på det lokale dagligspråk i det land man befinner seg. Deri inngår det følgende mot slutten:

And now ere we part, let us call to mind those who have finished their earthly course and have been gathered to the eternal home. Though vanished from bodily sight, they have not ceased to be; they abide in the shadow of the most high.

Så følger Kaddisch, her lest av rabbi Judah Cahn.

ANNONSE

Læs også

Læs også