Kunstbilde

Natan Isajevitsj Altman (1889-1970)
Olje på lerret, 123,5 x 103,2 cm, Det russiske muséet, St. Petersburg.

Anna Andrejevna Gorenko (1889-1966), bedre kjent under sitt kunstnernavn Anna Akhmatova, var en av sin tids fremste russiske lyrikere, og dessuten gjendikter fra fransk, engelsk, italiensk, armensk og koreansk. Hun sto også modell for portretter av både russiske og utenlandske kunstnere, blant andre Amadeo Modigliani (1884-1920) og fotografen Moisej Solomonovitsj Nappelbaum (1869-1958).

Både Akhmatova og Altman klarte seg – på et vis – gjennom Stalin-tiden. Hardest var det nok for Akhmatova, som var en ikke-person fra 1930-tallet, og bare ble delvis rehabilitert i sine siste år. Altman ble i 1968, to år før sin bortgang, utnevnt til Заслуженный художник РСФСР – Fortjent kunstner av den russiske føderasjon.

Anna Akhmatova leser sitt dikt Cleopatra.

Både originalteksten og engelsk gjendiktning finnes her.

ANNONSE

Læs også

Læs også