Nyt

Asylsøgere på et modtagelsescenter i Holland er rasende. Hvorfor? De er blevet bedt om at rengøre deres egne toiletter: «Jeg skal ikke vaske andres lort!»

Beboerne på asylcenteret i Alkmaar i Holland er i oprør over de nye regler, skriver de Volkskrant. Avisen har mødt nogle af beboerne: «Otte uvaskede mænd i joggingbukser har samlet sig i fælleskøkkenet på asylcenteret i Alkmaar. De ser rasende ud.»

– De vil have, at vi skal rengøre toiletterne på vore egne knæ, siger Ahmad fra Palæstina.

Ahmad er klædt i shorts og med klip-klapper på fødderne: «Beklager, jeg har ikke været i bad endnu».

– Og så må vi til og med betale for at få en nøgle til toilettet. Han hidser sig mere og mere op: «Det handler om principper!» Hans læber vibrerer af ophidselse:

– De siger jeg skal slappe af. Men hvordan kan jeg slappe af, hvis jeg ikke engang kan tisse uden nøgle?

De andre beboere samtykker:

«Jeg er i chok», mumler syreren Abu Barak; «Er dette Holland?»

Asylsøgerne er mildest talt misfornøjede. En af dem siger:

– Selv syriske fængsler er bedre!

De ler en kort latter.

Et opslag på væggen instruerer beboerne i hvordan man bruger et toilet og opfordrer til at «holde gulvet tørt».

Toiletterne har ikke toiletpapir fordi asylsøgerne bruger vand til at vaske sig efter toiletbesøget. Beboerne tager vandkander og plante-sprayflasker med ind på toiletterne. Resultatet er at der spredes afføring og smittefare rundt i centeret.

ANNONSE

Alet Bouwmeester, talsperson for modtagecentret, siger de nye regler er indført på grund af dårlig hygiejne på toiletterne. Tanken er at ansvarliggøre brugerne, og på den måde håber man at forholdene vil blive bedre.

Ahmad snakker med en repræsentant for Alkmaar kommune på telefonen. Han er ophidset: «Dette er en diktatorisk beslutning!» Han lægger på, og siger opgivende:

– Foreløbig protesterer vi på en civiliseret måde, men hvad nu hvis ingenting sker? Jeg ved ikke, jeg ved virkelig ikke.

 

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE

Mest læst