Nyt

Frankrig har sat 78.000 personer på en liste over personer, de mener, kan udgøre en sikkerhedsrisiko. En tysk parlamentariker fra det venstreorienterede parti Die Linke, mener at Frankrig misbruger Schengen-landenes database.

Andrej Hunko sammenligner med antallet af fremmedkrigere, som kun handler om nogle få hundrede. Mere relevant er den såkaldte S-liste som omfatter 12.000 personer. Dette er islamister som har vist konspirative jihadist-tendenser.

Frankrig har sat 78.000 personer på trussel-listen og mener at de kan udgøre en sikkerhedsrisiko. Listen deler de med andre europæiske lande.

134.000 navne er nu at finde i Schengen-landenes fælles database (SIS) over personer, der bliver anset som en trussel, og over halvdelen af dem er opført af Frankrig.

Den tyske parlamentariker Andrej Hunko mistænker Schengen-landene for at lægge forskellige kriterier til grund for at skrive personer på listen og har bedt det tyske indenrigsministerium om at undersøge sagen.

– Stigningen kan ikke forklares med truslen om islamistisk terror alene. Europol opererer med et firecifret antal bekræftede fremmedkrigere, mens stigningen i antallet af navne på SIS-listen er flere gange højere, konstaterer Hunko.

Han mener enkelte lande skriver mange på, som ikke udgør nogen reel sikkerhedsrisiko, for at kunne bekæmpe almindelig kriminalitet. Det franske politis mange opskrivninger kan tyde på misbrug af systemet, siger han.

SIS er ikke den samme som Europols database over personer som kan udgøre en potentiel terrortrussel, men databasen benyttes langt oftere.

Databasen indeholdt i 2015 under 70.000 navn, men voksede til 134.662 navne i fjor. Da blev den brugt hele 5 milliarder gange, oplyser lederen af EU-LISA-byrådet, Krum Garkov. (NTB)

Forlænger indre grænsekontrol

Frankrig har bestemt sig for at fortsætte med den indre grænsekontrol i Schengen frem til udgangen af oktober på grund af en «vedvarende terrortrussel».

Det bekræfter EU-kommissionen.

–Vi fik besked af Frankrig i denne uge, siger en talsperson for EU-kommissionen til AFP, som svar på et spørgsmål om hvorvidt Frankrig ville forlænge den midlertidige grænsekontrol udover den nuværende udløbsdato 30. april. (NTB)

 

 

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE