Nyt

Voldsniveauet er konstant højt i Pakistan

 

Pakistans hovedstad har været paralyseret i ugevis af demonstranter, som protesterer mod, at man har ændret  ordlyden af den ed, som parlamentskandidater skal aflægge. Demonstranterne mistænker, at ændringen giver mulighed for at ahmadiyya-muslimer kan opstille.

Pakistansk politi i tusindvis aktionerede lørdag for at fjerne en protestlejr af islamister, som har lammet hovedstaden Islamabad i flere uger.

Om lag 8.500 politifolk og paramilitære soldater i opprørsutstyr deltok i aksjonen, som ble innledet like etter soloppgang lørdag morgen. Styrkene skjøt med gummikuler og tåregass for å fjerne de om lag 2.000 demonstrantene, som svarte med å kaste stein mot politiet.

Protesten er arrangeret af islamistgruppan Tehreek-i-Labaik Ya Rasool Allah Pakistan. Siden 6. november har de spærret en hovedvej, som hver dag bliver brugt af tusindvis af pendlere, hvilket har ført til lange køer og rasende pendlere. En syg otte-årig skal desuden være død, fordi en ambulance ikke nåede frem til hospitalet i tide.

Demonstranterne kræver, at justitsminister Zahid Hamid må gå af efter at den ed som politikere må aflægge for at kunne opstille, blev ændret.(NTB)

8.500 er en formidabel styrke. Men NTB forteller ikke, hvorfor gruppen har lammet hovedstaden. Hvad er det ved eden, som provokerer?

Demonstrators have linked it to blasphemy – a highly contentious issue in Muslim Pakistan – and claim the oath was softened to enable the participation of Ahmadis, a long-persecuted Islamic minority sect.

NTB udelader det væsentlige: Alene mistanken om at ahmadiyya-muslimer kan opstille, er nok til at udløse aktioner. Pakistan har ladet ekstremister tage kvælertag på samfundet.

BBC World Service meldte, at det var navnet «Mohammed» som blev udeladt i den ed kandidater skal aflægge, og det er for salafister ensbetydende med blasfemi.

Pakistanske myndigheder standsede tv-kanaler, som sendte liv.

Eden skal nu være tilbageført til sin tidligere formulering, uden at det dog ser ud til at hjælpe:

Beslutningen om at ændre eden blev hurtigt omgjort som følge af protesterne. Justitsministeren bad om undskyldning og sagde, at det hele skyldtes en fejl, men protestlederne har fastholdt kravet om, at Hamid må gå af.

 

https://timesofindia.indiatimes.com/world/pakistan/pakistan-police-fire-rubber-bullets-to-disperse-islamist-sit-in/articleshow/61791397.cms

ANNONSE