Kunstbilde

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669)
Brun tusj og lavering på papir, 15,2 x 17,6 cm, Louvre, Paris

Det er alltid ytterst opplysende å kunne kikke en kunstner i kortene der det er bevart skisser og utkast, hva enten de planlagtre verkene ble fullført eller ei. Som tidligere nevnt, i skissen behøver ikke kunstneren ta andre hensyn enn sine egne, mens det ferdige verk nok kan være preget av en bestillers ønske – eller en vurdering av hva det foreliggende marked ønsker seg. Who pays the fiddler, calls the tune.

Byen Amersfoort ligger i Utrecht-provinsen, sentralt i Nederland. Den middelalderske bykjernen er godt bevart.

Om Rembrandts besøk i Amersfoort, der han gjorde flere andre skisser, kan man lese her.

Ikke helt samtidig nederlandsk musikk. Helmut Walcha spiller Jan Pieterszoon Sweelincks (1562-1621) Fantasia Cromatica i d-moll, SwWV 258, i et opptak fra 1977, på Schnitger-orgelet i Cappel, Tyskland.

ANNONSE