Nyt

Lederen af WHO trækker udnævnelsen av Zimbabwes præsident Robert Mugabe som goodwill ambassadør.

Det vakte stor opsigt, da Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, blev udnævnt til WHO-ambassadør.

Søndag besluttede WHO at annullere udnævnelsen. Det skriver WHOs generaldirektør Tedros Ghebreyesus, som selv kommer fra Etiopien, i en udtalelse.

Den 93-årige Mugabe har styret Zimbabwe de seneste 30 år og anklages både for at være autoritær og for omfattende brud på menneskerettighederne.

– Jeg lytter. Jeg hører deres bekymringer. Revurderer afgørelsen i lyset af WHOs værdier. Jeg vil komme med en officiel udtalelse så snart som muligt, skrev han på Twitter lørdag.

 

I en udtalelse fra det amerikanske udenrigsministerium hedder det, at afgørelsen går på kompromis med FNsidealer, og Storbritannien siger, at det er «overraskende og skuffende».

– Udnævnelsen er uacceptabel. Jeg troede det var en dårlig aprilsnar, siger Canadas statsminister Justin Trudeau.

Organisationer som Human Rights Watch, UN Watch, World Heart Federation, Action Against Smoking og britiske Cancer Research er også blandt dem, som reagerer kraftigt. De tre sidstnævnte har underskrevet en fælles protest efter udnævnelsen og henviser til de omfattende brud på menneskerettighederne i Zimbabwe.

– Tyrannen fra Zimbabwe er den sidste person, som på nogen måde bør legitimeres af FN, siger lederen af UN Watch, Hillel Neuer.

Tidligere i denne uge hyldede Ghebreyesus Mugabes sundhedspolitik og hævdede, at den 93-årige ville kunne «øve indflydelse på sine ligemænd i regionen».

– En mand, som flyver til Singapore for medicinsk behandling efter at have ødelagt Zimbabwes sundhedssektor er WHOs goodwillambassadør, tweetrer Doug Coltart, som er menneskerettighedsaktivist og menneskerettighedsadvokat i Zimbabwe.

ANNONSE