Kunstbilde

Francisco Pradilla Ortiz (1848–1921)
Olje på lerret, 330 x 550 cm, Palacio del Senado, Madrid

Spansk (kastiljansk) titel: La Rendición de Granada

Det islamsk-arabiske nærvær på den iberiske halvøy antas å ha startet da Tariq ibn Ziyad tidlig i 711 steg i land ved Gibraltar (Djebel al-Tariq – Tariqs berg). Ikke så mange årene etterpå var mesteparten av den iberiske halvøy under arabisk/islamsk kontroll. Bare noen av de nordligste områdene slapp unna. Det er en del usikkerhet rundt hva som hendte i årene like etter Tariqs landstigning med en temmelig liten styrke, men det er anført at den vestgotiske eliten som inntil da hadde dominert Iberia ikke var særlig populær, og at den øvrige romersk-iberiske befolkning var mer eller mindre likeglade med hvem som undertrykket dem.

Som nevnt var noen av de nordligste delene ikke okkupert, og det var herfra kampen mot okkupantene startet, og ble drevet, inntil deres ytterst katolske majesteter, Isabel I de Castilla og Fernando II de Aragón.den 2. januar 1492 kunne motta Granadas nøkkel av emiren Muhammed XII, også kjent som Boabdil (en forvanskning av Abu Abdallah). Det skal bemerkes at han på det tidspunkt faktisk lenge hadde fungert som en vasall for Ferdinand og Isabella, og at overgivelsen nærmest var av symbolsk natur.

ANNONSE