Kunstbilde

Robert Högfeldt (1894-1986)
Akvarellfarger på papir, 25,5 x 34,5 cm, privateie.

For tiden har det svenske auksjonshuset Bukowskis en nett-auksjon med flere av Robert Högfeldts bilder. Auksjonen avsluttes den 9. juli kl. 21.30. Budene ligger hittil en god del under utropsprisene, så man kan ha gode sjanser til å skaffe seg en original Högfeldt til en relativt lav pris – om det da ikke ender med återrop, som det heter på svensk (at budene ikke blir akseptert, og objektet trukket tilbake).

Svært mange av Högfeldts bilder er befolket av troll, både store og små, i situasjoner som sier en del om både innbilskhet, forfengelighet og dumskap, karikert på en både godmodig og vennlig måte. Av og til kan man mistenke at Högfeldt karikerer sin landsmann John Bauers (1882-1918) noe mer romantiserende skildringer av både troll, prinsesser, prinser og riddere.

Som vi dessverre er alt for godt kjent med, kan det være risikabelt å tegne karikaturer. I våre dager kan det rett og slett være livsfarlig – og de salig henfarne kan risikere å bli rammet av Damnatio memoria (forbannelse av minnet) som det heter på latin. På den svenske Wikipedia-siden beskyldes Högfeldt (som karikerte troll av alle kjønn og alle farger og størrelser) for “rasisme”. Som bevis for denne påstanden trekkes det fram ett av bildene som nå ligger til auksjon hos Bukowskis.

ANNONSE
ANNONSE