Nyt

Hvem er det egentlig, der kommer over Middelhavet til Europa? Det spørgsmål blev taget op i SVT Aktuelt torsdag. SVTs svar: Lykkejægere som tror at Europa er «en enda stor bankomat».

Mange svenske TV-seere må have fået kaffen i den gale hals under Aktuelts 21-udsendelse. Efter i årevis at være blevet spist af med bortforklaringer og direkte løgne om indvandringen og dens konsekvenser, kom der pludselig nogle klare sandheder ud af deres TV.

Den der besvarede spørgsmålet om, hvem der rejser over Middelhavet var SVTs udenrigskommentator Erika Bjerström.

Og se, om ikke hun havde yderst konkrete og klare svar: Det er unge mænd som rejser fra demokratier uden krig, som ikke har flygtningstatus, som ser Europa som «en hæveautomat» og som rejser hertil for å få et bedre liv. Bjerström:

ANNONSE

– Det är något nytt. Migrantströmmarna kommer från Västafrika. De här unga männen, för det är nästan bara män, kommer från länder som Senegal, Nigeria, Elfenbenskusten och Gambia. Dessa länder har en sak gemensamt och det är att de är demokratier. De har god ekonomisk tillväxt. Men de här unga männen har hört om Europa i rosenrött skimmer, och vill dit för att söka lyckan och ett bättre liv.

92 procent af dem rejser via Libyen, forklarer Bjerström:

– Det stora problemet är att de här unga männen är felinformerade. De ser på Europa som en enda stor bankomat. De har vuxit upp med att släktingar går och hämtar ut pengar som de sedan skickar hem till sina byar i Afrika. De måste ju få korrekt information om att det är farligt och olagligt att ta sig in i Europa på det här sättet.

– De får inte ens stanna om de är ekonomiska migranter. Och 90 procent är just migranter på jakt efter ett bättre liv, fortsätter hon.

EU satser nu på informationskampagner for at få migranterne til at blive hjemme.

Erika Bjerström mener, at EU er taget på sengen. Hun siger, at det drejer sig om globalisering «som går i supersonisk fart» (överljudsfart)

Ifølge Bjerström er det kommet så vidt, at EU nu vil bygge store lejre i Afrika, for at opfange migranterne allerede der.

– Ett stort tabu inom EU nu är att man vill satsa på uppsamlingsläger i Nordafrika där man ska sålla ekonomiska migranter från de med flyktingstatus. Och de som är ekonomiska migranter ska kunna återvända till sina hemländer under värdiga former.

 

Fria Tider: SVT: Invandrarna «ser Europa som en enda stor bankomat»

SVT Aktuelts 21-sending 22. juni

ANNONSE