Kunstbilde

Billedvev i haute-lisse-teknikk (ull, lin og plantefarger), 203 x 118 cm, Kunstindustrimuséet, Oslo
Teppet er C14-datert til 1040-1190.

Teppet er sannsynligvis vevet i Norge, men man vet ikke hvilken sammenheng det er laget for – verdslig eller kirkelig. Alt tyder på at dette er et fragment (april og mai) av et større teppe med tolv felt, ett for hver av årets måneder, og at den totale lengde da må ha vært ca. 12 meter. April illustreres med tilbakevendte trekkfugler, og mai med at det da går an å ride på barmark igjen.

Enkelt sagt er det bare flaks at denne resten av teppet i det hele tatt har blitt bevart.

Sikre proveniensopplysninger har vi ikke før 1879, da 1600-tallskirken på Baldishol i Ringsaker ble revet, og mye av kirkeutstyret ble solgt på auksjon. Blant det som ble solgt var en temmelig skitten tøyfille, som hadde blitt (mis)brukt for å hindre trekk fra gulvet. Den nye eieren fattet interesse for filla, og fikk fjernet skitten – og forsto med en gang at dette var noe ganske spesielt. Funnet ble forevist Henrik August Grosch (1848-1929) – for øvrig en brorsønn av arkitekt Christian Heinrich Grosch (1801-1865). Da Kunstindustrimuséet ble opprettet i 1876, ble Henrik Grosch ansatt der som sekretær og konservator (direktør fra 1894). Han forsto øyeblikkelig verdien, og dermed var teppet sikret for ettertiden – men vi får dessverre ikke se det før Kunstindustrimuséet åpner på ny i nye lokaler

En utmerket dansk side om Baldisholteppet finnes her.

En rimelig god Wiki-artikkel om vev-teknikker.

De bevarte delene av teppet viser vårmåneder – og da passer det bedre enn godt med Edvard Griegs Vaaren, med tekst av Aasmund Olavsson Vinje (1880).

Vi hører Kaja Eide Norena (1884-1968) i et opptak fra 1932.

ANNONSE