Kunstbilde

Gerhard Munthe (1849-1929)
Akvarellfarger på papir, 66 x 94 cm, Anno Glomdalsmuseet.

Bildet er muligens tenkt som forelegg for et veggteppe – men om et slikt teppe faktisk ble vevet finnes det ingen opplysninger om.

Dette er et typisk eksempel på det man innen litteraturvitenskapen kaller en topos (gresk for sted), et ofte benyttet standard-formular i eventyr og sagn – i dette tilfelle den unge dame som reddes fra uhyrer av den besluttsomme unge helt. Bildet antyder at døren bare kan åpnes utenfra, og den slemme bamsen har nok ikke mange sekunder igjen å leve.

Denne akvarellen ble gjenoppdaget i 2008, i et dødsbo på Flisa i Solør. Brukthandleren som kjøpte det opp, forsto med én gang at dette var noe utenom det vanlige, og det er nå i trygg forvaring i Glomdalsmuséet i Elverum.

ANNONSE

Læs også

Læs også