Kunstbilde


Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610)
Olje på lerret, 92 x 118,5 cm, Metropolitan Museum of Art, New York.

Italiensk titel: I Musici

Dette bildet er alminnelig forstått som en allegori over musikken i sin alminnelighet. Vi ser tre instrumenter, en renessanselutt, en fiolin (violino piccolo?), og en cornetto (på tysk kalt zink), et blåseinstrument med munnstykke som en trompet, men med fingerhull som en blokkfløyte. Personen helt til venstre (med drueklasen) oppfattes som kjærlighetsguden Eros/Amor – om det da ikke er vinguden Dionysos/Bacchus. Personen med cornetto (nummer to fra høyre) er etter alt å dømme et selvportrett. Vi ser også stemmebøker med noter – som muligens lar seg identifisere – men det har jeg ikke klart å finne ut noe om.

Metropolitan Museum of Art har en utmerket side om bildet, som det bare er å anbefale.

Italiensk lutt-musikk fra omtrent samme periode:

ANNONSE

Læs også

Jesu fødsel (1406-10) -
Paris' dom (c.1510-20) -
The County Election (1852) -
Hveteåkre (c.1670) -