Nyt

Oprørerne var iført regeringshærens uniformer og kom kørende i tre militærkøretøjer. De var udstyret med falske dokumenter og affyrede raket ved indgangen til en militærbase i Mazar-i-Sharif.

De første meldinger gik på, at otte soldater var dræbt. Siden kom der stadigt mere opjusterede tal. Lørdag bekræftede lederen for provinsrådet i Balkh, Mohammad Ibrahim Khair Andesh, at mindst 140 soldater og officerer var blevet dræbt. Mere end 160 andre blev såret, oplyser han til DPA.

Ifølge Reuters var dette det blodigste angrepet nogensinde mod en afghansk militærbase.

– Angriperne var tidligere soldater

En talsmann for Taliban, Zabihullah Mujahid, hævdede fredag, at over 100 regeringssoldater blev dræbt i angrebet mod militærbasen. Taliban hævder, at fire af angriberne var afghanske soldater som havde gjort tjeneste i lejren, og som derfor havde indgående kendskab til basen.

Kampene ved militærbasen, som ligger få kilometer uden for provinshovedstadens centrum i Balkh-provinsen, stod på i flere timer.

Taliban-talsmanden skriver i en email, at bevægelsen påtager sig ansvaret for angrebet.

Fredagens angreb er det seneste i en række dødelige angreb mod afghanske militærmål. I marts blev 49 mennesker dræbt og 76 såret, da angribere forklædt som læger stormede landets største militærsygehus i Kabul. Den yderliggående islamistgruppe IS påtog sig ansvaret for sygehusangrebet.

ANNONSE

Daulat Waziri, talsmand for Afghanistans forsvarsministerium, oplyser til AP, at ti oprørere stod bag angrebet. To af dem sprængte sig selv i luften, mens de øvrige otte angribere blev dræpt i kamp med soldaterne, udtaler han.

Hovedparten af soldaterne befandt sig i en moské inde på basens område, da de blev skudt af angriberne, tilføjer han. Andre ofre befandt sig i spisesalen.

– Ofrene var unge rekrutter, som var kommet til basen for at træne, siger en anonym militærtalsmand.

Sidste år blev 6.800 soldater og politifolk tilknyttet de afghanske sikkerhedsstyrker dræbt, en stigning på 35 procent i forhold til året før. Det viser tal fra den amerikanske specialrevisor for Afghanistan (SIGAR), som er USAs øverste kontrolmyndighed for genopbygningen af landet.

Afghanske specialstyrker har også problemer med desertører, og der har fundet lønudbetalinger sted til soldater, som ikke findes. Styrkerne har siden NATOs mandat sluttede i december 2014  haft store problemer med at slå oprørerne i landet tilbage.

http://www.bbc.com/news/world-asia-39672357

ANNONSE