Oraklerne

Hvad er det egentlig, der foregår i Amerika? Er præsident Trump i virkeligheden russisk agent? Det ville være århundredets sensation: En russisk agent i Det Hvide Hus! Det ville være en russisk triumf af ufatteligt omfang. Og var der ikke noget med en meget omtalt efterretningsrapport, der dokumenterede Trumps tætte forbindelser til Putin?

Der var en såkaldt efterretningsrapport, men den var så hjælpeløs ubegavet, at alle med indsigt i sagerne afviste den som komplet utroværdig.

Nu har præsident Trump offentligt hævdet, at hans telefoner under Obamas præsidentskab blev aflyttet. Han har derfor anmodet Kongressen om, at den igangværende Kongres-undersøgelse af påstået russisk påvirkning af det amerikanke præsidentvalg også skal undersøge, hvad Obama-styret havde gang i under valgkampagnen sidste år. Obamas talskvinde har dementeret: Obama gav ikke ordre til at aflytte Trump.

Mon nogen havde forventet, at Obama ville have sagt noget andet? At han angergivent ville have indrømmet at have misbrugt sit præsidentembede til at chikanere fru Clintons modstander? Dementiet dementerer for så vidt intet, men som sædvanligt bliver man dårligt informeret af danske medier, selv om flere af dem har egne korrespondenter i USA. Nogle amerikanske kommentatorer taler om ”et stille kup” mod Trump, iværksat af Obama-administrationen. Eller en ”skyggeregering” bestående af embedsmænd, som bag kulisserne forsøger at få væltet Trump ved at lække informationer, hvis formål er at skandalisere præsident Trump, hans rådgivere og ministre.

ANNONSE

Meget kort resumeret: Sagen drejer sig om, at under Obama anmodede hans administration om og fik efter et første afslag i juni tilladelse i oktober 2016 til at aflytte ledende personer i Trumps kampagnestab og måske også Trump selv på en mistanke om russisk indflydelse på de pågældende. Mistanken blev ikke bekræftet, men man fortsatte alligevel med at aflytte Trump-folkene. Rent teknisk er det ikke præsidenten selv, men hans justitsministerium der tager sig af den slags sager. Under en særlig lov kan regeringen af en domstol få lov til at aflytte og læse emails til og fra ”en fremmed magts agenter”. Har FBI, CIA og justitsministeriet altså virkelig mistænkt Trump og hans folk for at være russisk agenter?

Kort tid før Obama måtte forlade Det Hvide Hus blev gældende regler lettet for, hvilke fortrolige oplysninger, inklusive oplysninger om privatpersoner, der måtte tilgå en videre kreds i administrationen. Derved blev det gjort muligt og sandsynligt, at sådanne oplysninger ville blive lækket til medierne.

Det var da også, hvad der skete. Når amerikanske og andre medier i det hele taget har kunnet offentliggøre historier om disse ting, skyldes det, at embedsmænd i regeringsapparatet og/eller efterretningstjenesterne ulovligt lader fortrolige oplysninger tilflyde medierne. Kilderne er anonyme, hvilket naturligvis altid svækker troværdigheden. Mediernes historier indeholder da også megen varm luft og spekulationer om mulige kontakter mellem Trumps kampagne og Rusland, men intet som helst konkret.

Spørgsmålet er altså ikke, om Obama personligt har beordret aflytning af Trump og hans håndgangne mænd, men om han vidste, at hans justitsministerium gjorde det. Det er svært at forestille sig, at Obama ikke er blevet informeret om noget så alvorligt. Der er jo tale om en mulig skandale på niveau med Watergate – Nixons aflytning af sine politiske modstandere, med mindre der virkelig var beviser for eller begrundet mistanke om, at Trump var russisk agent.

Samtidig med Obamas justitsministeriums iværksættelse af aflytningen af Trump og hans folk var samme justitsministerium beskæftiget med at lukke sagen om en strafferetlig undersøgelse af Hillary Clinton og hendes private computer i kælderen, hvor hun havde oplagret tophemmelige oplysninger fra USAs udenrigsministerium. Var det et tilfældigt sammenfald?

 

Bent Jensen er historiker, professor og forfatter til en række bøger

ANNONSE