Kunstbilde

1892-7_nesterow_jugend_reverend_st-_sergius_anagoria
Mikhail Vasiljevitsj Njesterov (1862-1942).
Olje på lerret, 247 x 229 cm, Tretjakov-galleriet, Moskva.

Russisk titel: Молодежи преподобный отец Сергий – Molodjezji prepodobnyj otjets Sergij (Den hellige fader Sergejs ungdom).

Den hellige Sergej av Radonjezj (1314?-1392) skal, i følge legenden, etter mirakuløst å ha blitt helbredet for ordblindhet, sammen med andre ha grunnlagt et kloster langt inne i skogen. Klosteret, Тро́ице-Се́ргиева Ла́вра – Troitse-Sergijeva Lavra – finnes den dag i dag, og er ett av den russiske ortodokse kirkens viktigste sentre. Det ligger ikke langt fra Moskva.

Njesterov var en tid knyttet til Vandrerne, men konsentrerte seg senere om en ortodoks spiritualisme og symbolisme, som ikke var helt etter de nye makthavernes smak. Han ble stort sett latt i fred, bortsett fra et to uker langt fengselsopphold i 1938. Men hans svigersønn ble skutt, og hans datter ble sendt til GuLag, men sluppet fri etter noen brutale avhør.

Et utvalg av Njesterovs bilder kan sees her.

ANNONSE

Mest læst

De smarte smutter i Sverige