Kunstbilde

762a01nf2011_trabajo

Francisco José de Goya y Lucientes (1746-1828)
Oljefarger på murpuss overført til lerret, 49,3 x 83,4 cm,Prado, Madrid
Spansk titel: Dos viejos comiendo sopa – To gamle (menn) spiser suppe.

Om Goya er det sagt at han var både den siste av de gamle mestere, og den første av de moderne. Han har etterlatt seg både malerier, grafikk og tegninger, ofte med innslag av til dels grotesk ironi og humor.

Hans Sorte malerier var opprinnelig ikke ment for offentliggjøring – de er malt direkte på murveggene i et hus han bodde i fra 1819 til 1823. Bildene – i alt fjorten (og muligens ett til) ble overført til lerret i 1874–78. og er nå i Prado i Madrid.

ANNONSE

(En alternativ fortolkning av bildet er at det viser to hekser som tester sitt heksebrygg – hekser opptrer også i andre av De sorte malerier).

ANNONSE