Kunstbilde

NOR Musikk i atelieret
Peder Severin Krøyer (1851-1909)
Olje på lerret, 179 x 205,5 cm, Nasjonalmuseet, Oslo

Neruda-kvartetten, som ble grunnlagt av František Xaver Neruda (1843-1915) i 1870, spiller ved en musikkaften i Krøyers atelier i Bredgade 33 i København. Foruten Neruda selv på cello, besto kvartetten av førstefiolinist Anton Svendsen, annenfiolinist Nicolaj Hansen, senere avløst av Holger Møller, og Christian Pedersen på bratsj.I bildet ser vi fra venstre Anton Svendsen, František Neruda, Hansen eller Møller, og Christian Pedersen.

Jeg har dessverre ikke funnet noen fullstendig redegjørelse for hvem som kan identifiseres blant det lyttende publikum.

Hva som ble spilt ved denne anledning er ikke opplyst – men det kan jo ha vært Haydns Keiserkvartett op. 76 nr. 3 i C-dur, der annen sats er variasjoner over den østerrikske keiserhymnen Gott erhälte Franz der Kaiser – i et naboland sunget med en annen tekst av Hoffmann von Fallersleben.

ANNONSE