Kunstbilde


Peder Severin Krøyer (1851-1909)
Olje på lerret, 257 x 149,5 cm, Skagens Museum, Skagen.

Peder Severin Krøyer ble født (utenfor ekteskap) i Stavanger. Hans mor sies å ha vært mentalt ustabil, så han vokste opp hos sin mors søster (gift Krøyer) i København. I årene 1864-70 studerte han ved Akademiet i København, og markerte seg raskt som en usedvanlig dyktig kunstner. Fra 1882 tilbrakte han somrene på Skagen lengst nord i Danmark, og flere andre kunstnere – deriblant vår egen Christian Krohg sluttet seg til gruppen som senere ble kjent som Skagensmalerne.

Av personene i bildet kan man identifisere Krøyers datter Vibeke, borgermester Otto Schwarz og hans fru Alma, Michael Ancher, Degn Brøndum, Anna Ancher, Holger Drachmann med sin (tredje) fru Soffi, den svenske komponist Hugo Alfvén og Marie Krøyer (senere gift med Alfvén). Om man beveger musepekeren over bildet hos Wikimedia Commons, vil man få opplysninger om hvem som er hvem.

Her er det på sin plass å være litt internordisk. Vi hører svenske Hugo Alfvéns (1872-1960) Svensk rapsodi nr. 1 op 19 fra 1903, med undertitelen Midsommarvaka, spilt av Islands symfoniorkester dirigert av finske Petri Sakari.

ANNONSE

ANNONSE