Nyt

Hillary Clinton har gitt republikanerne en stor sak å kjempe for: Ytringsfrihet. Sist helg kunngjorde Hillary at hun er for å endre grunnloven slik at alle som bidrar til valgkamper og nonprofit-organisasjoner,  firmaer som enkeltpersoner, må stå frem.

Dette er ikke den åpenhet det høres ut som, for venstresiden i USA benytter trakassering og mobbing som midler for å skremme folk fra å stille seg bak saker de er imot. Dette er noe av de samme taktikker som vi ser i Europa: Folk skal skremmes fra å delta i politikken for saker venstresiden er imot. Det gjelder alt som har med innvandring og gay rettigheter å gjøre.

“Today, I’m announcing that in my first 30 days as President, I will propose a constitutional amendment to overturn Citizens United and give the American people—all of us—the chance to reclaim our democracy,” Mrs. Clinton said in a taped speech to the Netroots Nation conference of progressives. First 30 days? Who knew the 225-year-old First Amendment was in need of such urgent revision?

Citizens United is the 2010 Supreme Court decision that restored the free-speech and association rights of corporations and unions

Det Hillary foreslo sist helg er ensbetydende med å skrote First Amendment som omhandler ytringsfrihet, skriver Kimberly A. Strassel, i Wall Street Journal. Det sier noe om utviklingen blant demokratene at de går i en slik retning.

ANNONSE

Hillary Clinton, in a video address to the annual Netroots Nation conference in St. Louis, pledged to undertake what amounts to a gutting of the First Amendment.

Mrs. Clinton vowed that within 30 days of taking office she would call for a constitutional amendment putting government in charge of deciding who can spend money in elections. Just as notable, Mrs. Clinton embraced the left’s new weapon of using financial “disclosure” to intimidate opponents into abandoning political speech. She called on the Securities and Exchange Commission to forge ahead with a controversial rule to force companies to make public all their political giving. She also promised an executive order to make federal contractors disclose the candidates and causes they support.

These seeming “good government” reforms mask what become a hardball tactic by the left to silence its opposition. State attorneys general such as New York’s Eric Schneiderman and California’s Kamala Harris are attempting to force nonprofits to disclose their donors—making them easy targets for liberal groups who want to harass and intimidate individual donors.

When such information does become available, Democratic politicians publicly revile conservative donors; overeager federal and state bureaucracies, taking the cue, then target the donors with audits or inspections. Left-wing activist groups threaten corporate donors with attack ads and boycotts unless they withdraw from the political realm. Democrats want to take this kind of harassment up several notches.

Denne utviklingen hører man ikke noe om i europeiske mainstream-medier. De er for opptatt med å latterliggjøre Donald Trump. Den trussel mot ytringsfrihet og rett til politisk aktivitet som har bygget seg opp under Barack Obama, er et ikke-tema. IRS-skandalen, hvor Skattedirektoratet gikk etter organisasjoner på høyresiden, er et eksempel på hva som skjer når føderale etater begynner å opptre politisk. Det er en slik utvikling Hillary skisserer at hun vil ha mer av.

Det amerikanske systemet bygger på en høy grad av frivillighet: at selskaper og individer bidrar til saker de tror på eller har interesse av. Men den outing som venstresiden har begynt med, gjør at folk kvier seg for å delta, hvis de skal henges ut.

I Europa er det meste av politikk finansiert av det offentlige. Man kan late som om problemet ikke eksisterer. Men samme utvikling er på gang her: Det er bare de med riktige meninger som får støtte.

Republikanerne har endelig oppdaget at de får en stor og viktig sak servert av motstanderne. De vedtok mandag et nytt program der retten til “political speech of advocacy groups, corporations and labor unions” gjøres til en sak av største prioritet.

Det illiberale innenfor det liberale er underdekket i mainstream-mediene. Trumps kandidatur kan ha satt fortgang i en utvikling hvor ytringsfrihet blir en fanesak for høyresiden, slik det har vært også i Europa, ikke for den etablerte høyresiden, men den alternative.

 

 

http://www.wsj.com/articles/clinton-to-madison-get-me-rewrite-1468969367

http://www.wsj.com/articles/a-free-speech-divide-1469042143

ANNONSE