Nyt

Den britiske lærerforening skal tage stilling til et forslag som vil tillade at radikale ideer diskuteres på skolen. Samtidig vil man at regeringen dropper Prevent-programmet mod radikalisering fordi det fremmedgør de miljøer det er ment at påvirke.

Radikale ideer kan kun betyde islamistiske ideer. Britiske lærer mener i ramme alvor, at de kan forebygge radikalisering ved at slippe ideerne ind i klasserummet.

Teachers are to debate whether to launch a campaign so that schools and colleges “ensure a safe space” for pupils to discuss radical ideas without the fear of being branded extremists or risking being reported to the police.

The motion will also include a discussion on whether to call on the Government to withdraw the Prevent strategy which imposes a duty to spot signs of students being radicalised.

Men det er faktisk nogle af de samme tanker som generalsekretær i Europarådet, nordmanden Thorbjørn Jagland, giver udtryk for i et interview med Dagbladet. Her siger Jagland, at nu må der åbnes for en videre debat. Også Jagland kobler skole/integration og åbning for radikale tanker.

Den andre plattformen for å motarbeide radikalisering er skolene.  I April samler vi alle utdanningsministrene i Europa  for å presentere et meget omfattende og vitenskapelig anlagt arbeid som vi har drevet for å utarbeide manualer for hvordan skolene på forskjellige nivåer bør drive opplæring i hva det vil si å være medlem av et samfunn, å være del av en nasjon i Europa.  Hvilke kunnskaper bør alle kunne tilegne seg om dette på forskjellige klassetrinn, og hvordan?  Dette opplegget har vært til testing i en lang rekke skoler over hele Europa.

Vi gjorde det samme i sin tid når gjelder språkopplæing.  Dette er nå i bruk over hele kontinentet.  Vi bør ha et tilsvarende felles grunnlag når det gjelder å lære og samtale om kjernepunkter i vår kultur; religion, menneskerettigheter, demokrati osv.

Det andre tiltaket som gjelder skolene er hvordan de skal kunne opprettholde sin status som “sikre steder for ytringsfrihet”.  Skolene skal være et sted der meninger må kunne komme fram, bli diskutert og utfordret.  I stedet er ikke bare skolene, men samfunnet i sin helhet, i ferd med å bli steder der mistenkeliggjøring skjer.  Mange myndigheter oppfordrer folk til å rapportere hvis de hører eller ser noe mistenkelig:  Resultatet blir frykt for å uttrykke seg og meninger går under jorda.

Skolene må være steder for det motsatte, særlig fordi dette er det eneste stedet der alle møtes “face to face”.  Dette må utnyttes bedre i stedet for å la Facebook overta sosialiseringen som ofte fører galt av sted.

Jagland har været blandt de fremste til at mistænkeliggøre alt som har med konservatisme og nationalisme at gøre, og stemplet det som “grums” og højrepopulistisk eller højreekstremt. Det er utænkeligt, at der er sådanne ideer han ønsker at skolen skal blive mer åben for.

ANNONSE

Hvordan skal lærerne kunne tage diskussionen op med studerende, der kommer med islamistiske ideer? De vil hurtig komme i konflikt med den autoriserede fortolkning af islam. Hvilken lærer vover at komme i konflikt med forældrene eller den lokale imam?

For å kunne gjøre skolene til «sikre steder for meninger» må lærerne kunne takle mange vanskelige spørsmål og diskusjoner.

Vi har derfor satt i gang arbeid for å finne ut hvilke spørsmål unge mennesker sitter inne med, særlig i geografiske områder der vi vet radikalisering finner sted.  Vi bruker eksperter, ikke til å komme med bastante oppfatninger og egne udokumenterte påstander.  Men til å finne ut.  De interjuer barn og ungdom i forstedene i mange store byer.  De interjuer lærere om hva de hører i klasserommene.

Det vi allerede kan se, er at det eksisterer et hav av konspirasjonsteorier og oppdemmet hat der ute.  Vi vil nå utarbeide veiledninger om hvordan dette kan takles i klasserommene.

Jagland og den britiske lærerforening er på samme spor: De vil bekæmpe radikalisering ved at lukke radikalismen indenfor.

Man får en idé om grænsesætningen, når Jagland siger muslimerne må lære sig til at være stolte over sin kultur og historie.

Jagland er kendt som en tågefyrste, men han har en position og, ikke mindst, umådelige ambitioner: Han vil udarbejde en samlende fortælling for muslimer, kristne og jøder!

Et tredje prosjekt som også vil kunne være nyttig for skolene så vel som media og alle andre samfunnsaktører, er å utarbeide det vi kaller en samlende fortelling for muslimer, kristne og jøder.  Muslimene har følelsen av at de kommer fra underlegne kulturer og de blir fortalt daglig at Islam kun skaper problemer og vold. Men vi vet at muslimer, jøder og kristne springer ut av det samme og at vi i stor grad har en felles historie.  Muslimene har bidratt mye til det vi i dag kaller den europeiske kulturarv.  Radikal islam er i en viss grad noe nytt som har oppstått i en meget spent verdenssituasjon og som appellerer til dem som føler seg som tapere og er stilt utenfor.

Vi må i stedet gjøre muslimene stolte, for de har mye å være stolte av.  Den verdenskjente direktøren ved biblioteket i Alexandria, Dr. Serageldin, utarbeider dette for oss og vil bli presentert som et viktig del av vår aksjonsplan mot radikalisering og terrorisme.

Det er på tide «å finne ut» for å forstå.  Hvis vi gjør det, kan vi stå overfor et vannskille.  Da vil det være mulig å tørke ut rekrutteringen til terrornettverkene.  Men det vil kreve tid og tålmodighet.

Britiske lærere er inde på de samme tanker, når de siger, at strategien mod radikalisering og pligten til at rapportere unge der radikaliseres, er en spændtrøje som støder de unge væk.

This follows concerns among teachers that a statutory duty upon teachers to prevent students from being drawn into terrorism is actually closing space for debate and leading to radicalisation.

Teachers argue that there are already “long established and robust” safeguarding mechanisms in schools to spot potential radicalisation among pupils.

However, the Counter Terrorism and Security Act places a statutory duty on teachers to prevent young people from being “drawn into terrorism”.

At tillade islamistiske ideer i klasserummet og tro, at lærerne skal være i stand til at møde dem, er “folly”, er en dumhed uden sidestykke. Hvilke lærere skulle vove sådan en konflikt?

Men når man hører Jagland, en erfaren politiker, sige det samme, forstår man at dette er et spor der vinder genklang blandt betydelige grupper i samfundet.

 

http://www.telegraph.co.uk/education/12203389/Teachers-to-call-for-safe-space-for-children-to-discuss-radical-views.html

http://www.dagbladet.no/2016/03/24/kultur/meninger/terror/jagland/politikk/43644972/

ANNONSE

3 svar til “Britiske lærere vil tillade radikal islam i skolen for at forhindre radikalisering”

  1. Spaceman_Spiff siger:

    Blir interessant når de skal diskutere utsletting av Israel og halshugging av vantro i klassene. Blir vel litt som i Syria? Ellers har man kanskje et bite lite poeng også…. hvis alle er radikale er de vel litt mere mainstream?

  2. Mike E siger:

    Storbritannien er det mest pro-arabiske, pro-muslimske och antisemiske land i vesteuropa. De tillader t.o.m. Shariadomstole!

  3. olaves siger:

    kanke Idf ta en flytur over gb-om dere skjønner hva jeg mener