Nyt

Den fundamentalistiske organisation Islam Net holder sin årlige konference i Oslo i helgen, men kundgør ikke på forhånd hvem foredragsholderne er, oplyser NRK.

Set fra en islamisk synsvinkel er dette utvivlsomt et lurt træk. Det setter konferencen i et dårlig lys dersom nogen skulle grave frem ekstreme eller voldsforherligende taler foredragsholderne måtte have givet tidligere.

Islam Net er for ordens skyld en organisation som under sine møder praktiserer adskillelse mellem mænd og kvinder, og den er grundlagt af Fahad Qureshi, som under en tale i sin tid fik en forsamling til at bifalde bestialske sharia-straffer ved håndsoprækning:

Det er altså tale om en civilisationsfjendtlig organisation, en femtekolonne som behandles med fløjlshandsker af norske myndigheder – og af NRK.

NRKs reportage undslår ikke disse tingene fuldstændig, men den giver en alligevel følelsen af, at det som for skams skyld findes af kritisk perspektiv, er tonet ned så stærkt som mulig. Det starter allerede i underteksten til billedet af de kønsdelte køerne udenfor et mødelokale. Det bemærkes at de er “mange mennesker”, men ikke at de opfører seg som om de befandt sig i et eller andet tilbakestående hul i Islamistan.

ANNONSE

Det civilisationsfjendtlige relativiseres til at handle om det at være “omstridt” eller “kontroversiel”, hvilket udløser “kritik”:

Tidligere år har konferansen fått kritikk for å ha invitert omstridte predikanter, som blant annet mener at homofili, utroskap og frafall fra islam skal straffes med døden.

– Noen av predikantene har hatt svært kontroversielle synspunkter knyttet til homoseksuell praksis og kvinners rettigheter, så her har man av erfaring grunn til å være forsiktig med medieoppmerksomheten, sier Sindre Bangstad, forsker på salafistisk islam.

“Kontroversiel”, her benyttet af den indbildske og nedlatende fyren Bangstad, er vanligvis en medial kode som betyr at personen det er tale om, er far out, radikal eller balancerende på anstændighedsgrændsen (eller helst over). Det er f.eks. sånne som Donald Trump, Frauke Petry og andre der i virkeligheden befinder sig nær det politiske tyngdepunkt i befolkningen.

For de nevnte politikeres vedkommende, som altså er normale personer, fungerer begrebet ekskluderende. For ekstremisters vedkommende, slik Islam Net er, fungerer det inkluderende. De er jo i samme bås som folkevalgte personer, om end disse er lidt harry. De er to fluer i en smæk. Man hvidvasker i praksis islamister ved at skidne til demokratiske personer man ikke liker.

“Kritik” er ellers en bra ting. Det er noget man kan blive bedre av at tage til sig. Kanskje henrettelser af homoseksuelle kan gøres noget mere smertefrit enn i øjeblikket?

Bangstad indtar et empatisk perspektiv, som om en konversion var nært forestående:

– Gitt at man har invitert kontroversielle predikanter tidligere, så ønsker man rett og slett ikke altfor mye medieoppmerksomhet om de som står på foredragslisten i forkant av konferansen.

Statskringkasterens andre kilde til kommentar er for sikkerheds skyld en person hvis hjerte tilsyneladende står Islam Net nogså nær:

Journalist og muslim, Muhammed Qasim Ali har vært på konferansen flere ganger. Han mener at hemmeligholdet kan være for å unngå at publikum forskjellsbehandler predikantene.

– Disse lærde som kommer kan ofte få status som likner rockestjerners og det er en uting i islam. Du skal ikke dra dit på grunn av personen, men på grunn av budskapet, så mulig det kan være det.

Qasim Ali kan berolige den norske almenhed med at det ikke bliver dødsstraffer ved stening for utroskab eller afkappede hender for tyveri ganske med det samme:

– Salafistene står for sharia-baserte fortolkninger, inkludert hududstraffene, men man er klar over hvilket samfunn man lever i og det betyr at man også er klar over at dette ikke er noe det er grunnlag for i det norske samfunn inntil videre. Man tenker seg en type idealsamfunn der det hadde vært mulig å praktisere slikt, sier Qasim Ali.

Det er vanskelig ikke at bite sig mærke i den der “indtil videre”. Den representerer en omdrejning af skruen. For nogle år siden ville en islamist udeladt den detalj, den ville forarget mere end den skræmte, men nu er det modsat. Tiden er moden for at tage den med.

Blant konferencens deltagere vil det ganske sikkert være flere som har lyst til at kæmpe for realiseringen af dette angivelige idealsamfund – som efterhvert også tenkes at omfatte Norge. Qasim Ali kæmper med ord, andre med sprængstof og skydevåben. Koranen er den samme for begge.

NRK Østlandssendingen

ANNONSE