Cover

Lesser Ury (1861–1931)

Olje på lerret, 70×100,5cm, privateie.

Lesser Ury (det anbefales på det sterkeste også å besøke den tysk-språklige Wiki-siden) var født i det som nå er Polen, men flyttet til Berlin etter farens død i 1872. Hans utstillinger fikk til å begynne med en blandet mottagelse, men ved hans 60-årsdag i 1921 ble han av Berlins overborgermester utnevnt til Künstlerischer Verherrlicher der Reichshauptstadt – Kunstnerisk forherliger av Rikshovedstaden. Han gikk bort i 1931, og slapp å oppleve Hitler-tiden og dens jødeforfølgelser.

Mesteparten av hans bevarte verker finnes i dag i privatsamlinger – hans etterlatte verker ble auksjonert bort av firmaet Paul Cassirer i 1932. Ryktene om at rundt halvparten av hans verk skal ha blitt ødelagt av nazistene, medfører heldigvis ikke riktighet.

I sin behandling av bymiljøer kan det se ut som om Lesser Ury har mye til felles med sin omtrent samtidige malerkollega John Sloan på den andre siden av Atlanterhavet.

ANNONSE
ANNONSE