Kunstbilde

the-visit-to-ephesus-1973
Paul Delvaux (1897-1994)

Rundt midten av 1930-tallet hadde Paul Delvaux funnet fram til den stil han senere for det aller meste holdt seg til. Drømmeaktige scenerier med detaljert arkitektur, og svært mange gåtefulle, mer eller mindre nakne kvinner .

Det kan nevnes at André Breton i sitt første surréalistiske manifest (1924) spesielt nevner at når vi drømmer, forundres vi aldri over det merkelige vi kan se.

I Efesos, som ligger ved det joniske hav lengst vest i Lille-Asia, lå én gang ett av antikkens syv underverk – Artemis-templet, ødelagt og gjenoppbygget flere ganger. Etter sigende satte en mann ved navn Herostratos fyr på templet i 356 fvt – og skaffet seg dermed det som fortsatt er kjent som herostratisk berømmelse. Den siste og endelige ødeleggelse fant sted i 401 evt.

I bildets bakgrunn ser man et gresk tempel – men det stemmer ikke helt med det vi vet om det historiske templet i Efesos.

Artemis-templet i Efesos

ANNONSE